Achterhoek Nieuws R&M TopoGPS Hestabv Vermeeren De Groote Heide MrGPS

De Kempische Koloniën van Weldadigheid: Wortel-Kolonie en Merksplas 42 km.

 

 

 

 

 

Een mooie route door een uniek en prachtig landschap, dat zijn vorm heeft gekregen na de val van Napoleon. In 1815 wordt Willem I koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Twee grote problemen in zijn o zo jonge koninkrijk, zijn werkloosheid en schreinende  armoede. Hierdoor was in de steden, maar ook op het platteland veel bedelarij. Een derde van de bevolking leefde van liefdadigheid. 's Konings land kampte met een door Napoleon leeg achtergelaten staatskas, waardoor er grote maatschappelijke onvrede was en zelfs anarchie dreigde. Ter bestrijding van de armoede en landloperij werd door Generaal Johannes van den Bosch in 1817 de Maatschappij van Weldadigheid opgericht. In de jaren die volgde werden door deze Maatschappij zeven landbouwkoloniën gesticht. Zo ontstonden koloniën in Willemsoord, Frederiksoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen en Ommerschans  in het noorden van Nederland en twee in het huidige Vlaanderen: Wortel-Kolonie en Merksplas-Kolonie.

Arme gezinnen en bedelaars konden zich hier vestigen en werken en zodoende deze afgelegen gebieden ontginnen en ontwikkelen.

Na de Belgische onafhankelijkheid verdween het vrijwillige karakter van deze vorm van 'hulpverlening' en werd landloperij weer een misdrijf. Meer dan honderd jaar is de wet ter beteugeling van landloperij en bedelarij uit 1866 van kracht geweest. Op het misdrijf landloperij volgde nu echter geen straf meer zoals dat was in een verder verleden, maar wel een administratieve maatregel. Zwervers werden nu verplicht opgenomen in de landloperskolonieën in Wortel en Merksplas en de vrouwelijke zwervers in Brugge. Net vóór WO1 verbleven er in Merksplas meer dan 5000 landlopers en in Wortel meer dan 500.

Door ontginning en bewerking van de woeste heidegrond  ontstond een uniek open en gevarieerd landschap doorsneden met dreven, velden, bossen en vennen. Wortel-Kolonie is vandaag de dag beschermd zodat fietsers, wandelaars en ruiters kunnen blijven genieten van dit unieke landschap.

 

In 2018 is het 200 jaar geleden dat de eerste van de  Koloniën is gesticht.  

Ter gelegenheid daarvan zijn de De Koloniën van Weldadigheid genomineerd als Werelderfgoed bij Unesco.  Deze nominatie is echter in 2018 nog niet toegewezen en zal in 2019 opnieuw worden aangevraagd.

De kans dat de zeven Koloniën zich vanaf dan wel UNESCO Werelderfgoed mogen noemen is reëel.  

 

Meer over deze Koloniën is te lezen op:  www.kolonienvanweldadigheid.eu.

 

Werkt dit verhaal over landlopers tot je verbeelding en wil je ook 'n keer in de open lucht slapen? Dat kan, want bij Wortel-Kolonie is een heuse bivakzone, waar ook je paard welkom is.  Vergeet bij vertrek dan niet om het bivak netjes achter te laten.

 

 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Bovenstaande route kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

 

http://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1495353869|50ccbcf340a680edd9801597ea419bd585552aab

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

http://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1495353869|50ccbcf340a680edd9801597ea419bd585552aab

 

BIJZONDERHEDEN:

 

   

De route is geschikt voor ruiters en menners.

 

 

De route is niet in gemarkeerd. 

 

   

Steenweg op Weelde, nabij huisnummer 11,

Merksplas

 

U kunt de route ook verdelen over 2 dagen, door te overnachten op de bivakzone in Wortel-Kolonie. Of te verblijven bij een van de overige overnachtingsadressen (zie hieronder). 


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN: 

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde routelink. 

 

 

B&B Tuin Der Zinnen    
Bolk 4
2310 Rijkevorsel
tel.: 0488 37 48 30 
info@tuinderzinnen.be 
www.tuinderzinnen.be 

B&B Tuin der zinnen is gelegen in het landelijke dorpje Rijkevorsel, nabij de Nederlandse grens. We beschikken over 5 kamers voor in totaal 15 personen. Voor de paarden zijn er 10 ruime boxen en er is ook de mogelijkheid om de paarden op de wei te zetten. De ruiter-en men-route Taxandria ligt op 500 m van de b&b.

________________________________________________________________________________________________________________________

 

                                       

 

Bivakzone Wortel-Kolonie     

Coördinaten :

GPS                 :     N 51 24.233 E 4 49.100

°/min/sec       :     N 51 24 14 E 4 49 06

WGS84            :     51.403889 4.818333

X / Y               :     31N 626476 5696309

________________________________________________________________________________________________________________________

 

  


 Nieuws

Alle nieuwsitems

Waarschuwing voor menners omgeving Zundert!
Lees meer >

De herfst breekt aan. Oppassen dus voor esdoornvergiftiging!
Lees meer >

De NL Militair Kampioenschappen Kaartlezen 7 Oktober op gehele Ermelose Heide
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2020 Design by Medusa