Kunt u deze nieuwsbrief niet goed bekijken? Klik dan hier voor de online versie
     
  Nieuwsbrief juni 2017  

Het laatste nieuws voor u op een rij.

Neem even de tijd, pak een kop koffie en lees ons laatste nieuws.Sterke Gelderse routes

Al eerder hebben wij u geïnformeerd over het provinciebestuur van Gelderland welke actief optreedt als aanjager om meer en betere recreatieve routestructuren aan te leggen. R&M is vanaf het begin betrokken bij het project en heeft hiervoor twee voorstellen ingedien. Het gaat hierbij om het aanpakken van de routestructuren in Winterswijk en Aalten. Een hogere kwaliteit en een ombouw naar knooppuntroutes is hierbij het uitgangspunt. Samen met de lokale vereniging Ruiter en Koetsier worden deze projecten opgepakt.

Nu de provincie Gelderland als aanjager fungeert ontstaan er meer kansen om dit soort projecten ook echt aan te pakken.


Deze maand zal er een business case worden gepresenteerd door de lokale vereniging Ruiter en Koetsier aan de provincie en alle belanghebbenden. Nadien hopen we nog dit jaar aan de slag te kunnen met de inrichting.Ruiteren & Mennen op de Horseman-days

Na enkele mindere jaren is men op beursgebied weer volop actief. Een voorbeeld hiervan is een nieuw livestile evenement voor de echte westernliefhebbers.
Deze allereerste Horseman Days worden gehouden in het zeer ruim opgezette Equestrian Centre De Peelbergen. Een internationaal hippisch centrum met allure.
Centraal gelegen in het Limburgse Kronenberg, voorziet het in een goede bereikbaarheid vanuit zowel België, Duitsland als Nederland.

Het concept en de filosofie van HORSEMAN omvat vrijetijdsrijden en vakanties, horsemanship, westernrijden en paardengezondheid. 
Dit geheel wordt vorm gegeven in een driedaags evenement op 9, 10 en 11 juni.
Met een ruim opgezette beurs van meer dan 2000 m² met shows, demonstraties en wedstrijden bieden de Horsemans Days voor ieder wat wils.

Onderdelen als ranch roping, calf roping, veewerk en echt cowboywerk komen voorbij, net als extreme trail, barrel-racing en pole bending. 

Ook het zeer populaire working equitation is van de partij.  Deze gevarieerde discipline is zonder twijfel een geweldige schakel tussen het westernrijden en de klassieke methode.

Er worden demonstraties gegeven over gezond rijden, horsemanship volgens de klassieke oud-Californische rijstijl en natuurlijk het echte cowboywerk met lasso en vee. 

Naast deze leuke demonstraties zijn er trainers en paardenmensen die interessante en boeiende lezingen verzorgen.

In de beurshal treft u een brede variëteit aan standhouders. Van paardenvoeding, kleding, western tack, tot US-cars en toerisme.
Ook de inwendige mens komt op de  Horsemandays goed verzorgd aan zijn trekken. 

Op een internationaal evenement als dit mag Ruiteren & Mennen natuurlijk niet ontbreken. Tijdens deze dagen zullen de mogelijkheden van onze, voor Europa unieke routeplanner worden gedemonstreerd, maar ook de vaste themaroutes van Ruiteren & Mennen en de informatie over POI’s zoals opstapplaatsen, overnachtingsadressen, restaurants, boscafe's en dergelijke zullen onder de aandacht worden gebracht. 
Het ruiteren en mennen met GPS-navigatie voor smartphone zal uitgebreid worden toegelicht.

Verder is er op de R&M-stand gelegenheid om uitgebreid geïnformeerd te worden over route-aanleg, digitale bestekken, internationale routemarkering en nog veel meer.
 GPS basiscursus oogst veel lof.

Sinds april 2017 organiseert R&M verspreid over het land de basiscursus Ruiteren & Mennen met GPS.
Uit de vele inschrijvingen blijkt dat het rijden met GPS steeds meer aandacht krijgt en bijna niet meer weg te denken is. In het blad Mensport wordt in de laatste editie ruim aandacht besteed aan onze cursus en de opkomst van het paardrijden met GPS. Dit geldt ook voor het Belgische blad Paard & Rijtuig die in de eertsvolgende editie een mooi artikel hierover schrijft.

Vanuit Belgie is er overigens ook veel interesse en zijn de cursussen in het grensgebied snel volgeboekt.

Toch kan het gebeuren dat er in sommige regio's niet genoeg aanmeldingen zijn. Hierdoor is het onvermijdelijk dat mensen soms een stuk moeten rijden of moeten wachten op een mogelijk later tijdstip. De cursus kan immers pas worden gehouden als er voldoende inschrijvingen zijn. 
Inschrijvingen worden bewaard totdat er voldoende deelnemers zijn om de cursus op een later tijdstip alsnog te organiseren.

De Maashorst in wording.

Na enkele jaren intensief overleg en veel beroering rondom het ruiteren en mennen in de Maashorst is het eindelijk zover. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de inrichting van ruiter en menpaden, zodat op 18 juni eindelijk het nieuwe hippische knooppuntennetwerk kan worden geopend.


Zoals u kunt zien is nu ook in de Maashorst een begin gemaakt met de internationale hippische routemarkering die sinds 2014 in Nederland, Belgie en Duitsland wordt gebruikt.
Met deze nieuwe markering vervallen de oude markeringen en kiest men ook hier voor uniformiteit.

R&M heeft in het traject De Maashorst ondersteuning gegeven aan zowel vertegenwoordigende partijen alsmede de verschillende overheden die betrokken zijn bij het tot stand komen van deze routes.
Inmiddels is er vanuit het bestuurlijk regieteam De Maashorst een voorstel om in de Maashorst meer ruimte te geven aan recreatie. Dit betekent dat men ook buiten de gemarkeerde paden mag struinen met paarden. Een definitief besluit wordt medio juni genomen.

We hopen op een mooie uitkomst.

Aanbevolen Themaroutes

In de vorige nieuwsbrief maakten we al melding van deze nieuwe rubriek. Er bleek namelijk grote behoefte te bestaan aan kant-en klare vaste routes. 

Speciaal voor de hippische toeristen die graag onbezorgd en goed ingelicht op stap willen gaan, is alle relevante informatie nu aanwezig.

Naast wetenswaardigheden over de omgeving, zijn alle themaroutes ook voorzien van de benodigde informatie zoals POI's in de vorm van overnachtingsadressen in de buurt van de route, rust-of horecagelegenheid met aanbindplaats, parkeerplaatsen geschikt voor trailers etc, etc.
Alle route zijn vooraf als interactieve kaart te bekijken via de link, af te drukken als kaartje of als GPX-bestand voor het rijden met GPS. Ook kun je het bestand rechtstreeks mailen naar je Smartphone, zodat je met je App de route kunt rijden.

Inmiddels bedraagt het aantal themaroutes al meer dan 40 en zal steeds verder uitgebreid gaan worden.  
Ook in België zijn de eerste themaroutes nu een feit. 

Heeft u zelf mooie routes die u via R&M wilt delen met mede ruiters en menners?
Dat kan wanneer deze voldoen aan onze voorwaarden.  

  1. Paarden zijn welkom in het betreffende gebied
  2. De route gaat door een aantrekkelijke omgeving
  3. De route is veilig voor mens en dier

Themaroutes mogen ingetekend op kaart of als gpx-bestand worden aangeleverd. Een bijbehorende beschrijving van de omgeving of markante wetenswaardigheden en info over parkeerplaatsen stellen wij zeer op prijs.
 
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland | www.ruiterenenmennen.nl | KVK 55277985
info@ruiterenenmennen.nl | NL64 RABO 0351 752234
Klik hier om U af te melden voor de Nieuwsbrief