Kunt u deze nieuwsbrief niet goed bekijken? Klik dan hier voor de online versie
     
  Nieuwsbrief september 2017  

Pak een kop koffie en neem even de tijd om onze nieuwsbrief te lezen.

 

In November wordt een Workshop Ruiteren & Mennen met GPS-navigatie georganiseerdderde Workshop va


Deze derde workshop van dit seizoen zal gehouden worden in Aalten (Gld). 
De workshop is bedoeld om ruiters en menners de beginselen te leren, om op basis van GPS mooie routes samen te stellen en te rijden.

Ruiteren & Mennen is met haar unieke routeplanner toonaangevend voor het rijden met GPS-navigatie en ziet het als haar taak om het gebruik hiervan meer toegankelijk te maken voor alle ruiters en menners, maar kan tevens interessant zijn voor wandelaars en fietsers.

De workshop in Aalten wordt gegeven op de zaterdagochtend met een tijdsduur van ongeveer 3 uur. Het betreft een gedeelte theorie en aansluitend enkele oefeningen in de praktijk.

De prijs voor de workshop bedraagt € 22,50 inclusief twee consumpties.


De volgende onderwerpen worden behandeld;

 • Wat is GPS en hoe werkt het
 • Werken met coördinaten en positiebepalingen
 • Routes, tracks en sporen als begrippen
 • De verschillende soorten GPS-navigatie-apparatuur
 • Rijden met outdoor GPS apparatuur
 • Rijden met Smartphone en Apps
 • Het navigeren van en naar een waypoint (auto met trailer)
 • Welke kaarten als ondergrond gebruiken op je GPS-apparaat
 • Base-Camp als algemene gratis tool
 • Route samenstellen op de routeplanner R&M
 • Tijd voor praktische oefeningen


U kunt zich inschrijven door z.s.m. een mailtje te sturen naar info@ruiterenenmennen.nl  

Na inschrijving krijgt u bericht met verdere informatie over de workshop en de wijze van betaling.

 


Ruiteren & Mennen in Winterswijk krijgt steeds meer aandacht

Dat het ruiteren en mennen in Winterswijk volop in de belangstelling staat weten ze bij de lokale VVV als geen ander. De vraag om leuke routes komt niet alleen van Nederlandse ruiters en menners maar ook vanuit de Duitse kant van de grens.

Vanuit de VVV werd de vraag om meer informatie neergelegd bij onze streekmanager Henk Esselink, die tevens voorzitter is van de Stichting Ruiter en Koetsier Winterswijk.

Nadat hij alle beschikbare routes had ingebracht op de routeplanner van R&M is Henk aan de slag gegaan om een Nederlandse en Duitse hand-out te maken. Een hele klus zoals hij zelf aangaf om routes tot in detail te omschrijven. Het gaat hierbij om teksten zoals “op T-splitsing linksaf  Walienseweg”.

De geschreven versies met route-instructie zijn gratis verkrijgbaar bij de VVV, die bovendien iedere koopzondag op de vrijetijdsmarkt in Winterswijk aanwezig is. Al direct was er veel vraag naar de geprinte routeversie.

 

Ook werd vanuit de VVV verwezen naar de digitale versie op de website van R&M (www.ruiterenenmennen.nl) waardoor men de  mogelijkheid heeft om de routes met gps-navigatie te rijden.

Weer een mooi bewijs dat goede samenwerking tot mooie resultaten kan leiden.Door traag internet soms problemen met oproepen van routeplanner R&M

Nog regelmatig krijgen we vragen over problemen die mensen hebben om de routeplanner van R&M te gebruiken. De kaart komt niet op en/of verschijnt met grote witte vlakken. In de meeste gevallen heeft dat te maken met een trage internetverbinding ter plaatse.

Snel internet is nog steeds niet voor iedreen weggelegd en levert problemen op omdat er voor de kaart nogal wat data moet worden verstuurd. Voor een goed werkende routeplanner heb je minimaal 20 MBsec nodig. U kunt de snelheid van uw internet-verbinding zelf testen op;  https://www.kpn.com/internet/speedtest.htmDoor boer ingepikt ruiter-en menpad in Limburg weer in ere hersteld.

Enkele ruiters maakten melding van het afsluiten van een recreatiepad door een lokale boer.

Ruiteren & Mennen werd gevraagd om hulp omdat een belangrijke verbindingspad voor hen was komen te vervallen.

De boer had in 2016 het pad al diverse keren ruim bemest en ingezaaid met gras. Waarschijnlijk om te kijken of hij via een “LandjePik”-actie het pad langzaam maar zeker tot het zijne kon maken.

Dit jaar ging de boer weer een stapje verder en zaaide na het mesten bieten op het pad. (zie foto)

 

Dat laatste was voor diverse recreanten die intensief gebruik maakten van het pad een stap te ver en trokken aan de bel.

R&M heeft namens de gebruikers de gemeente Peel & Maas direct gevraagd om handhavend op te treden. Deze heeft na onderzoek vastgesteld dat het inderdaad om een illegaal inpikken van een openbaar pad gaat en heeft de boer gelast voor 1 september het pad weer open en begaanbaar te maken. (zie foto)

 

Heeft u de indruk dat ook in uw omgeving zandpaden worden geploegd, ingezaaid en/of ingelijfd bij landbouwakkers? Ga er dan niet klakkeloos van uit dat het pad eigendom is geworden van de boer. U kunt dit melden bij de gemeente, die dan kan vaststellen of het om illegale Landje pik-actie gaat en het pad vervolgens terug laten brengen in de oorspronkelijke staat.Horseman Days

Op 9-10 en 11 juni jl. werden de allereerste Horseman Days gehouden op de terreinen van het Equestrian Centre De Peelbergen in het Limburgse Kronenberg. Door het inhoudelijke concept en filosofie van Horseman, te weten vrijetijdsrijden, horsemanship, westernrijden met de daaraan gekoppelde klassieke aspecten, de nodige informatie rond paardengezondheid en de ruim opgezette beursruimte was er voor iedereen het nodige te ontdekken, leren en beleven. Ruiteren & Mennen was er ook met een stand aanwezig om de mogelijkheden van de routeplanner en het rijden met GPS-navigatie via een uitgebreide presentatie onder de aandacht te brengen van het in grote getalen opgekomen internationaal publiek.

Een leuk en leerzaam gebeuren, dat wellicht een vervolg zal krijgen op de Horseman-Days die in 2018 zullen worden gehouden in het weekeinde van 8 t/m 10 juni.


 

Themaroutes

Op de website zijn sinds dit jaar ook Themaroutes te vinden. Dit zijn vaste routes, welke voorzien zijn van alle benodigde informatie, zoals een beschrijving over het betreffende gebied qua natuur, cultuur en geschiedenis, met daarnaast benoemde Points of Interest zoals opstapplaatsen, parkeerplaatsen, eet-en overnachtingsadressen van onze adverteerders.
Om een voorbeeld te geven zijn er ter nagedachtenis van het stichten van de Koloniën van Weldadigheid dat in 2018 200 jarig geleden is, 3 routes samengesteld. Twee in Drenthe en één on België.
Ook zijn 5 knooppuntroutes van Paardenhotel de Cantharel gedigitaliseerd en opgenomen als Themaroute op de Veluwe. Maar dit is slechts een kleine greep uit het steeds groeiende aanbod. 
Alle Themaroutes kunt u vooraf bekijken via de interactieve kaart, uitprinten en downloaden om te rijden met GPS-navigatie.  Heeft u zelf mooie, leuke routes waar paarden welkom zijn en die u met mede-ruiters en menners wilt delen? Neem gerust contact met ons op, wij nemen ze graag in ons bestand op.


 

Veel nieuwe routetrajecten op routeplanner

De laatste maanden is er weer hard gewerkt aan uitbreiding van het aantal routes op de routeplannen in met name Duitsland en België.We blijven maar groeien!


Sinds de oprichting van onze stichting in 2012 en de introductie van de routeplanner in 2014 is het aantal bezoekers per jaar steeds gestegen.

In het jaar 2016 noteerden we zo’n 100.000 bezoekers uit binnen en buiteland. Een toch wel aanzienlijk aantal zo vonden we, echter voor dit jaar noteren we reeds een maandelijks gemiddelde van 14.000 bezoekers wat uiteindelijk zal uitkomen op zo'n 170.000 voor 2017.  Adverteren als POI?

Ondernemen is kansen zien! 
Daarom biedt Ruiteren & Mennen ondernemers de kans om zich zichtbaar en vindbaar als POI op de digitale routekaar te zetten.

Veel hippische toeristen zijn immers vaak op zoek naar geschikte locaties voor het plannen van hun vakantie of trektocht. Zij zijn dan naarstig op zoek naar B&B’s, boscafeetjes, restaurants, campings en hotels waar ze met paard welkom zijn. Echter een groot probleem is vaak dat zij de gewenste ondernemers vaak niet weten te vinden. 

Uw onderneming op onze routeplanner met een foto en link naar uw eigen site, is de uitgelezen kans om gevonden te worden door iedere bezoeker.
Wordt u ook een Point Of Interst?
Plaats eenvoudig zelf uw advertentie via: http://www.ruiterenenmennen.nl/C60-Advertentie-maken-als-POI-adverteerder.html
Of neem contact op via info@ruiterenenmennen.nl

 

Steekmanagers en algemeen vrijwilligers gezocht.

Wil je Ruiteren & Mennen helpen als streekmanager of algemeen vrijwilliger?                                                                                                                              

We zoeken als streekmanager enthousiaste en gedreven collega’s  die;

 *affiniteit hebben met de recreatieve ruiter en menner en zich als vrijwilliger daarvoor wil  inzetten

 *het ruiteren en mennen met GPS-navigatie daadwerkelijk op de kaart willen zetten

 *kijk hebben op bestuurlijke processen

 *redelijke bekendheid hebben in de eigen streek

 *enkele uren per week naar eigen keuze vrij kunnen maken in de agenda

 *goed mondeling en schriftelijk kunnen communiceren

 *gemakkelijk contacten kunnen leggen

 *ook bij langdurige processen blijven geloven in eigen idealen en niet snel de moed opgeeft

Als algemeen vrijwilliger  zijn we op zoek naar mensen die routes op de routeplanner ter controle willen narijden en eventuele wijzigingen of obstakels in een traject melden. Ook zoeken we vrijwilligers voor het in kaart brengen van nog niet opgenomen ruiter-en menpaden en openbare zandwegen door middel van gps . Ga je vaak ruiterend, mennend of wellicht mountainbikend erop uit en vind je het leuk om een steentje bij te dragen aan het uitbreiden en in stand houden van de routeplanner, dan ben je van harte welkom.

 

Indien de functie van streekmanager of algemeen vrijwilliger je aanspreekt neem dan gerust contact op met info@ruiterenenmennen.nl
 
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland | www.ruiterenenmennen.nl | KVK 55277985
info@ruiterenenmennen.nl | NL64 RABO 0351 752234
Klik hier om U af te melden voor de Nieuwsbrief