Hestabv De Groote Heide Funda SRR MrGPS NVVR

Aan de slag met de routeplanner.

Op de kaart van de routeplanner zijn blauwe routestructuren ingetekend welke zijn samengesteld uit een diversiteit van  bestaande ruiter-en menpaden, themaroutes, maar ook mooie en geschikte in het veld niet gemarkeerde paden.

Ze voldoen allemaal aan onze minimale voorwaarde dat paarden welkom zijn, ze ons leiden door een aantrekkelijke omgeving en veilig zijn voor mens en dier.

 

Verschil met andere routeplanners

Onze routeplanner is niet te vergelijken met veel andere routeplanners die louter trajecten aanbieden die in het veld zijn bewegwijzerd. Een groot verschil, omdat het gros van de geschikte en mooie routes zich bevindt buiten de bestaande gemarkeerde routestructuren.

Met onze routeplanner spelen we in op een digitale toekomst waarbij routes worden gereden met GPS-apparatuur of simpel met je Smartphone. In onze digitalewereld is een routemarkering in het veld handig, maar geen voorwaarde meer. Het is een manier van rijden met grote voordelen voor de recreatieve ruiter en menner.

 

Bovendien biedt onze routeplanner POI's (Point Of Interest) die louter gerelateerd zijn aan het recreatief ruiteren & mennen. Dit geldt voor de ondernemingen maar ook parkeerplaatsen die geschikt zijn voor trailers of picknick-plaatsen met aanbindplaats etc. Aan u de keuze om te genieten van een kort of langdurig verblijf met uw paard.

 

Symbolen.

POI's zijn aangegeven door middel van symbolen op de kaart. Door een symbool aan te klikken verschijnt extra onderliggende informatie. 

De symbolen kunt u bovendien selecteren in de legenda onderaan de routeplanner.

 

Aan de slag.

Uiteraard is het mogelijk om van een smartphone een route samen te stellen, echter de beperking van een klein scherm maakt het soms wel moeilijk.

Vandaar dat we u adviseren om vooraf thuis op een groot scherm de routes samen te stellen. 


Om gemakkelijk te kunnen werken kunt u een groot werkscherm oproepen (linksboven in de kaart Full Screen) en ter ondersteuning de satelliet (rechtsboven).

 

 

Op de routeplanner staan op kruisingen van trajecten cirkeltjes, verder te noemen knooppunten.

Met een cijfer aangegeven knooppunten en lege knooppunten.

Met cijfer zijn ook in het veld genummerde knooppunten, meestal als onderdeel van een knooppunten-netwerk,  zoals we dat ook kennen van het fietsen en wandelen. Omdat genummerde knooppuntroutes voor ruiters en menners op veel plaatsen nog niet bestaan, zijn deze niet in het veld gemarkeerde knooppunten op onze routeplanner leeg.

 

Knooppunten op de routeplanner zijn een technisch hulpmiddel om een route samen te stellen van het ene knooppunt naar het volgende  knooppunt.

De route samenstellen en uiteindelijk opslaan of printen doen we volgens de 4 stappen die zijn omschreven op het hoofdscherm.

Als u een knooppunt aanklikt verschijnt er een rode druppel met een S van Start. Bij het aanklikken van een volgende knooppunt ziet u een rode lijn en daarbij de druppel E van Einde mee naar het volgende knooppunt schuiven. Dit herhaalt u totdat de door u samengestelde route compleet is. Als u het scherm even kleinermaakt ziet u links de lengte tussen de knooppunten en het totaal aantal kilometers van de samengestelde route.

Vervolgens gaat u met het stappenplan de door u gemaakte route opslaan naar keuze. Dit kan digitaal voor GPS (GPX-bestand) maar ook als PDF-document of bijvoorbeeld een kaart te printen als oriëntatiemiddel.

 

Als u de route wilt gebruiken voor het rijden met GPS op Smartphone of outdoorapparatuur vindt u informatie onder hoofstuk Vraagbaak/kennisbank bij het Digitaal ruiteren & mennen met navigatie.

 

Ruiter-en menroutes.

Voor Nederland en Belgisch Vlaanderen geldt dat alle routes op onze routeplanner ook geschikt zijn voor menners, tenzij anders aangegeven.

Is een route niet geschikt voor menners, dan staat dit aangegeven met een symbooltje van een menner met een rood kruis erdoor. 

 

Voor het overige deel van België, Luxemburg, Duitsland en de rest van Europa kunnen we dat niet met zekerheid stellen, omdat de mankracht ontbreekt dit expliciet te controleren en er vaak afwijkende regelgeving is voor menners ten opzichte van gebruik van wegen en paden. Hierdoor geldt dus voor alle routes op onze routeplanner in bovengenoemde landen dat ze uitsluitend geschikt zijn voor ruiters.

 

Routes in het buitenland, waarvan we wel met zekerheid weten dat deze geschikt zijn voor menners, zullen als GPX-bestand worden opgenomen in de rubriek Toeristische informatie- Menroutes.

 

Tip: Wanneer u met paarden gaat reizen, ga dan uitsluitend goed voorbereid op pad en met gezond verstand. 

Neem in onbekend gebied altijd een papieren landkaart of uitgeprinte versie van uw route mee, voor wanneer de techniek u in de steek laat. 

 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Argentijns onderzoek toont aan dat het dodelijke virus (EIA) niet altijd traceerbaar in bloed.
Lees meer >

Herken de Herfsttijloos!
Lees meer >

Weet de dodelijke Esdoorn te herkennen van zaadje tot boom.
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2017 Design by Medusa