Van Egdom Paardenevenementen.nl Hestabv TopoGPS Nieuws R&M Achterhoek

Zaailingen van de Esdoorn gevaarlijk voor paarden

R&M 6 april 2015

Ook het eten van zaailingen van esdoorns kan bij paarden leiden tot atypische myopathie. Daarom waarschuwt het Vlaams Paardenloket om in dit seizoen extra waakzaam te zijn en de zaailingen uit de wei te verwijderen.

Esdoornzaden die vorige herfst van de bomen vielen, zullen in het voorjaar de vorm van zaailingen weer boven de grond komen. Verder onderzoek is nog vereist, maar men veronderstelt dat ook deze uitlopers toxines kunnen bevatten.

Atypische myopathie is een zeer ernstige, vaak fatale, spierziekte bij paarden. Meer dan 75% van de aangetaste dieren sterft aan deze aandoening en dit meestal binnen drie dagen na het begin van de symptomen. Er bestaat voorlopig geen remedie. De zeldzame paarden die de ziekte overleven, kunnen wel volledig herstelllen. Eventueel houden ze er hartritmestoornissen aan over.

Het is ondertussen bekend dat het gif dat verantwoordelijk is voor het optreden van atypische myopathie, voorkomt in de zaden van bepaalde esdoorns, waaronder de Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn). Daarom wordt Atypische Myopathie tegenwoordig ook wel “esdoornvergiftiging” genoemd.

Ook de schimmel Rhytisma acerinum die vaak voorkomt op het blad van de esdoorns, zou mogelijks atypische myopathie kunnen veroorzaken, maar hiernaar is eveneens verder onderzoek nodig.
 

Bron: Vlaams paardenloket
Nieuws

Alle nieuwsitems

Update voortgang onderhoud fietspaden Dwingelderveld. Ruiterpaden tijdelijk afgesloten
Lees meer >

Staatsbosbeheer start met verwijderen van oude bebording van bestaande ruiterpaden in gemeente Apeldoorn
Lees meer >

De Groene ruiter-en menroute in het Drents Friese Wold is geheel vernieuwd
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2022 Design by Medusa