NVVR Vermeeren Hestabv Paardenevenementen.nl TopoGPS Multiclips Nieuws R&M Prubo

Nederlandse paarden vrij van West Nile Virus.

R&M 30 april 2015

Bij Nederlandse paarden is geen West Nile Virus aangetroffen. De GD onderzocht orig jaar in totaal 220 bloedmonsters, aangeleverd door 25 dierenartsenpraktijken. Deze monitoring bracht geen besmettingen aan het licht.

 Eind 2011 heeft de Sectorraad Paarden een agenda infectieuze ziekten vastgesteld. Onderdeel daarvan is de monitoring van West Nile Virus (WNV) en Equine Infectieuze Anemie (EIA) bij paarden in Nederland.

Voor de monitoring EIA zijn in 2014 300 bloedmonsters ingestuurd, afkomstig van twee slachterijen. Deze bloedmonsters zijn, volgens afspraak met de betrokken partijen, opgeslagen en worden op zijn vroegst drie maanden na afname getest. Voorlopige resultaten duiden niet op besmettingen met EIA.

Het West Nijl virus is endemisch in gebieden rond de Middellandse zee, India en Centraal- en Zuid-Afrika. Daarnaast komt WNV vanaf 2000 ook in Amerika voor en heeft zich daar binnen enkele jaren over het heel Amerika en delen van Canada verspreid.

EIA, ook wel moeraskoorts genoemd, komt oorspronkelijk voor in de moerasgebieden van Midden en Zuid-Amerika, Canada, Zuid Afrika en Australië. Moeraskoorts duikt in Europa met enige regelmaat op. De afgelopen jaren zijn er uitbraken geweest in Ierland, Italië, Belgie en Duitsland. In Roemenië is de ziekte endemisch.

Bron: Sectorraad Paarden
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa