NVVR Multiclips Paardenevenementen.nl Prubo TopoGPS Hestabv Nieuws R&M Vermeeren

Geen extra graslanden voor wisenten in duinen bij Overveen

R&M 4 mei 2015

OVERVEEN
De wisenten mogen niet in het Middenduin bij Overveen losgelaten worden. De gemeenteraad van Bloemendaal heeft unaniem besloten dat ze de bizons daar niet willen, omdat ze recreanten wegjagen.

In 2007 is er een kudde wisenten losgelaten in het duingebied Kraansvlak, ten oosten van het Middenduin. Het is één van de projecten om de oernatuur terug te krijgen in Nederland.

De grazers zijn goed voor de ontwikkeling van het natuurgebied. Vooral omdat ze 'zandbaden' nemen. Ze rollen over de grond en maken zo de grond los, wat goed is voor onder andere duinhagedissen.

Bang voor aanvallen

Vanwege het succes van het project wil Staatsbosbeheer de dieren nu ook graag in het Middenduin. Maar ruiters die veel in het gebied rondtoeren, protesteerden. Ze zijn bang dat de bizons, zeker de stieren in de bronstijd, de paarden aanvallen. Het ruiterpad door het gebied kan ook niet verplaatst worden, omdat het een Europees beschermd natuurgebied is.

Woordvoerder namens de ruiters, Nine Raam, is opgelucht dat de gemeente Bloemendaal hun angst deelt. "We vinden het wisentenproject echt heel mooi, maar dan in een afgesloten terrein. Het moet niet ten koste gaan van de veiligheid van ons."

De hele Bloemendaalse gemeenteraad vindt dat niet nog meer natuurgebied mogen onttrekken van de recreanten.

Bron; TRN Noord Holland
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa