Hestabv TopoGPS NVVR Vermeeren Multiclips Nieuws R&M Prubo Paardenevenementen.nl

Transport van paard naar Duitsland blijft voorlopig kostbaar.

R&M 3 juni 2015

Het transport van een paard naar Duitsland blijft een kostbare aangelegenheid. Kunnen paarden in de Beneluxlanden vrij reizen als hun paspoort en identificatie maar in orde is, gaat het paard de Duitse grens over dan kost dat telkens €138,59 voor een gezondheidscertificaat van de NVWA.

Tweede kamerlid Henk van Gerven (SP) heeft daar vragen over gesteld aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken: waarom is zo'n document nodig en kan dat niet praktischer en goedkoper? Van Gerven oppert een dergelijk document voor drie maanden te verstrekken, zodat het paard meerdere keren kan worden vervoerd. Dat is soms nodig als het deelneemt aan wedstrijden.
 

Dijksma ziet geen mogelijkheden, zo blijkt uit haar antwoord. ''Als paarden in het intraverkeer gebracht worden, moeten ze aan de EUregelgeving (RL2009/156) voldoen. Dat betekent dat bij elk grensoverschrijdend verkeer de dieren, behalve paspoorten en identificatie, ook voorzien moeten zijn van een Gezondheidscertificaat of een gezondheidsattest. De NVWA-tarieven voor het afgeven van certificaten zijn niet gebaseerd op het aantal te certificeren dieren, maar op de tijdseenheden die gepaard gaan met de certificering.''

De Europese regelgeving biedt geen mogelijkheden certificaten af te geven die drie maanden geldig zijn, aldus Dijksma. Volgens de richtlijn is het wel mogelijkheid paarden voor sport- en recreatieve doeleinden onder afwijkende voorwaarden te vervoeren, maar dan moet de Europese Commissie hiervan op de hoogte worden gesteld. Met Duitsland is het tot op heden niet gelukt om hierover een overeenkomst te sluiten. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat Duitsland is opgedeeld in deelstaten. Wel is er overleg met de Deutsche Reiterliche Vereinigung. Deze heeft aangegeven te willen onderzoeken of afwijkende voorwaarden in één keer voor heel Duitsland geregeld kunnen worden.

Redactie Levende Have
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa