Nieuws R&M Vermeeren Prubo Multiclips NVVR Hestabv TopoGPS Paardenevenementen.nl

Hoger btw-tarief rampzalig voor toeristisch Limburg.

R&M 25 juni 2015

De voorgenomen verhoging van het btw-tarief in de toeristische sector van 6 naar 21 procent heeft voor Limburg rampzalige gevolgen. Ondernemers gaan over de kop, duizenden banen verdwijnen. Het kabinet doet er goed aan om de plannen te wijzigen, betoogt gedeputeerde Eric Geurts. Vooropgesteld: Nederland is toe aan een ingrijpende herziening van het belastingstelsel. Het moet eenvoudiger, eerlijker. Met onder andere prikkels die arbeid stimuleren en kwetsbare groepen ontzien.

Onverwacht snel kondigde staatssecretaris Wiebes vorige week een voorlopig akkoord aan over een vergaande herziening. Weliswaar sprak hij iets voor zijn beurt, maar dat er nog vóór de zomer een voorzet gedaan zou worden door het huidige kabinet, stemde me tevreden. Daadkracht in de vorm van een blauwdruk die nog dit jaar omgezet moest worden in concreet beleid.

De voorpret wordt toch enigszins beperkt. Tot mijn grote verbazing, zeg maar gerust verbijstering, verneem ik dat het nieuwe belastingplan gedragen wordt door een rigoureuze ingreep in de btw-heffing. Vrijwel alle producten en diensten die nu nog met 6 procent belast worden, gaan onder het hoge tarief van 21 procent vallen. Daarmee worden overnachtingen, attracties, kaartjes voor evenementen, theater- en filmtickets, sportwedstrijden, treinkaartjes, enzovoort in één klap vijftien procentpunten duurder. Dat zal in een provincie gelegen in een internationale omgeving nog harder aankomen. Deze krant kwam afgelopen woensdag al met enkele mooie rekenvoorbeelden. Onze VVV-directeur Anya Niewierra riep op tot harde actie en werkgeversvoorzitter Wim Weijnen noemde het plan ”volstrekt belachelijk”. Er moet voorkomen worden dat de burger het gelag van de stelselherziening betaalt en met de bijbehorende lagere inkomstenbelasting niet meer dan een sigaar uit eigen doos mag oproken. Evenzo erg vind ik de rekening die op het bordje van ondernemers valt. Zij zorgen immers voor de banen.

Grensstreken

Branchevereniging RECRON heeft laten uitrekenen dat de maatregel Nederland-breed 55.000 banen kost. Vele honderden ondernemers trekken in arren moede de stekker uit hun bedrijf. De grootste klappen vallen zonder enige twijfel in de grensstreken. Toeristen reizen gewoon een paar kilometer verder richting Duitsland of België waar slapen en recreëren in een keer beduidend prijsgunstiger wordt. Landen waar de prijzen in de toeristische sector toch al lager zijn. Mocht ‘men’ in Den Haag niet beseffen waar het in onze provincie om gaat, dan hierbij enkele harde cijfers. Per jaar komen twee miljoen Nederlanders in Limburg een lange of korte vakantie vieren waarbij ze in totaal 9,5 miljoen overnachtingen boeken in hotels, pensions, vakantieparken en campings. Ruim 835.000 buitenlandse gasten zijn goed voor 2,4 miljoen overnachtingen (Cijfers CBS 2013). Samen is de toeristische sector goed voor een omzet van ongeveer € 3,7 miljard. Volgens het CBS zijn hiermee ruim 37.000 voltijdse banen gemoeid, ruim 7 procent van de totale werkgelegenheid. Een verhoging van de prijzen met 15 procent zal dramatische gevolgen hebben voor die cijfers, daarover zijn economen het roerend eens.

Aanslag

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de Haagse beleidsmakers zich nog onvoldoende realiseren wat de gevolgen van een btw-verhoging kunnen zijn voor de grensprovincie Limburg. Het kan natuurlijk ook zijn dat de landelijke politici geen boodschap hebben aan de ‘buitengewesten’, maar zo boosaardig wil ik vooralsnog niet denken. Hoe dan ook, de btw-verhoging betekent na een lange economische crisis en de accijnsverhoging op benzine en drank een derde aanslag op de rentabiliteit van duizenden grote en kleine Limburgse ondernemingen. Ik vrees echt dat veel ondernemers deze aanslag niet overleven. Daarnaast ben ik bang dat ambitieuze ondernemers met investeringsplannen niet meer hun nek durven uitsteken. Ik denk aan de verdere uitbouw van attracties of de investeringsimpuls bij de Maasplassen. Blijven die plannen overeind als het verdienmodel beduidend onder druk komt?

Noodrem

Ik hoop en verwacht dat de politiek dit onderdeel van de belastingplannen wijzigt. Als gedeputeerde zal ik er in ieder geval alles aan doen om mijn collega’s in Den Haag op andere gedachten te brengen.
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa