NVVR Multiclips Vermeeren Paardenevenementen.nl TopoGPS Nieuws R&M Hestabv Prubo

Hippische ontsluiting Oost-Vlaanderen

R&M 29 juni 2015

Acht maanden geleden startte de Provincie Oost-Vlaanderen het project 'Oost-Vlaanderen in galop'. En dat resulteerde op 21 juni 2015 in de opening van de eerste ruiter- en menroute op het marktplein van Sint Lievens-Houtem. Het betreft een pilot want de provincie heeft nog veel meer plannen om hippisch toerisme in Oost-Vlaanderen te faciliteren en roept daarbij de hulp van de recreatieruiters- en menners in.

Uit een recent verschenen EU-rapport bleek dat België van alle Europese lidstaten het grootste aantal paarden in verhouding tot het aantal inwoners telt. Binnen Vlaanderen scoort Oost-Vlaanderen dan weer het hoogste. Op één bedrijfsmatig gehouden paard lopen in Oost-Vlaanderen zes paarden rond die recreatief worden gereden. Maar de landbouw-, cultuur- en natuurgebieden zijn onder druk van de verstedelijking enorm versnipperd. Recreatieve menners en ruiters stoten dan ook vaak hun neus als zij in Oost-Vlaanderen een tocht willen maken. Die situatie moet worden veranderd, vindt Oost-Vlaanderen, en daarom maakt de provincie zich nu hard voor het hippisch toerisme. Er is een provinciale werkgroep ruiterroutes opgericht waarin de provinciale sportdienst, het Vlaams Paardenloket, de Vlaamse Liga voor Paarden, de Landelijke Rijverenigingen en belangrijke vertegenwoordigers uit de natuursector zitting hebben. De werkgroep gaf de brochure 'Richtlijnen voor de ontwikkeling van erkende ruiterroutes in Oost-Vlaanderen' uit. Wanneer recreatieve ruiters en menners, al of niet in verenigingsverband, een nieuwe ruiter- en menroute willen, kunnen zij de brochure raadplegen en onder begeleiding van de provincie een traject in hun buurt realiseren. Het signalisatiemateriaal wordt kosteloos ter beschikking gesteld. 
Daarnaast roept de provincie op om mee te werken aan het in kaart brengen van routes die al door ruiters en menners worden gereden. Dat kan door de route in Google Earth in te tekenen en naar philippe.van.de.velde@oost-vlaanderen.be te sturen. Uiteraard moet zo'n route basisinformatie bevatten. Heb je daar vragen over, bel dan 0032-(0)9-2431230.

Jaarmarktroute
De pilot in Sint Lievens-Houtem, bestaand uit drie bewegwijzerde lussen (dertien, 26 en 27 kilometer), kreeg de naam Jaarmarktroute en is vernoemd naar de jarenlange paardentraditie in de befaamde winterjaarmarkt. 
Info: www.oost-vlaanderen.be/ruiterroutes.be 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa