Prubo Multiclips Nieuws R&M Paardenevenementen.nl NVVR Vermeeren TopoGPS Hestabv

Staatsbosbeheer voert paarden louter zwaar giftige planten.

R&M 4 augustus 2015

 

Op sociale media is er commotie ontstaan over de wildgroei van Jakobs Kruiskruid in het natuurgebied de Oostvaardersplassen.

In de Oostvaardersplassen grazen meer dan duizend Konikpaarden, naast duizenden Edelherten en Heckrunderen. In de afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op het natuurgebied, vanwege de weinige vegetatie voor het grote aantal grazers in het gebied en het grote aantal sterfgevallen onder de dieren door voedselschaarste. Inmiddels is er nieuwe commotie ontstaan rondom de begroeiing in het 6000 hectare grote gebied. Het zeer giftige Jakobs Kruiskruid zou door het natuurgebied woekeren. 

De plant bevat de giftige pyrrolizidine alkaloïden, welke leverschade veroorzaken. Wanneer een dier herhaaldelijk de giftige stoffen binnenkrijgt zal het aan de gevolgen overlijden. Vers Jakobs Kruiskruid wordt door paarden niet gegeten, tenzij er voedselschaarste heerst. Er bestaat nu angst dat de grazers in de Oostvaardersplassen zichzelf zullen vergiftigen bij gebrek aan andere begroeiing.
Nieuws

Alle nieuwsitems

Ruiter-en menroute ‘Polder Het Land van Essche’ in Hoeksche Waard geopend
Lees meer >

Esdoornzaden en eikels vallen erg vroeg dit jaar
Lees meer >

Stille zwaargewichten: trekpaarden slepen Noordwijkse ruiterpaden
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2022 Design by Medusa