NVVR TopoGPS Prubo Vermeeren Nieuws R&M Hestabv Multiclips Paardenevenementen.nl

Moeraskoorts (EIA) bij paarden komt dichterbij.

R&M 11 augustus 2015 

De ziekte moeraskoorts is nog niet bij paarden in Nederland aangetroffen. Wel komt de ziekte steeds dichterbij. Dit jaar zijn in Duitsland al verschillende paarden getroffen en een enkel dier in het Franse Ardèche.

Equine Infectieuze Anemie, ook bekend als Moeraskoorts, is een virusziekte die paarden, muilezels en ezels kan aantassen. De ziekte wordt meestal verspreid door stekende insecten, zoals vliegen en muggen.

De ziekte is vaak dodelijk voor paarden. Mocht een paard de ziekte wel overleven, dan is het levenslang drager van de besmettelijke ziekte en kan het andere dieren besmetten.

Voor deze ziekte geldt een meldplicht.

Symptomen 
Het ziektebeeld omvat algemene symptomen. Zo zijn er dieren met rode ogen en een waterige afscheiding, bleke of gele slijmvliezen, bloeding in de slijmvliezen. Ook wordt wel eens bloed in de uitwerpselen gevonden, net als koliek en oedeem.

In de Ardèche in Frankrijk is in mei moeraskoorts bij een paard gevonden. Onderzoek heeft de herkomst van die ziekte niet kunnen achterhalen. Ook zijn hier geen andere zieke dieren gevonden.

Rosenheim 
Duitsland meldde een geval in Rosenheim in Beieren. Op een boerderij met meer dan veertig paarden testten drie paarden positief voor de ziekte en moest worden gedood.

In een gebied van 1 kilometer rond het bedrijf worden alle paarden van de wijk tweemaal met een interval van drie maanden onderzocht. Ook in het naburige Schwandorf is bij een bedrijf twee paarden met moeraskoorts gevonden.

Roemenië 
Overigens zijn de laatste jaren enkele keren vaker in Duitsland paarden met EIA gevonden. In een aantal gevallen is er een link gevonden met Roemenië. In bepaalde delen van dat land komt de ziekte endemisch voor.

Bron; Nieuwe Oogst Nieuws

Alle nieuwsitems

Oproep tot herstel historisch ommetje te Rijsbergen voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners
Lees meer >

Uitnodiging ruiteravond Noord-Hollands Duinreservaat 1 juni
Lees meer >

Stichting Schoorlse Bos moet Blijven luidt de Noodklok!!
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2023 Design by Medusa