TopoGPS NVVR Multiclips Paardenevenementen.nl Hestabv Prubo Nieuws R&M Vermeeren

Let op voor vergiftiging door Eikels.

R&M 15 september 2015
De Gezondheidsdienst voor Dieren waarschuwt dit najaar voor vergiftiging door eikels bij herkauwers en paarden. Het is dit jaar een goed eikeljaar. Vooral als ze nog groen zijn en toch van de boom afvallen, vormen ze een risico. Eikels en ook groene eikenbladeren bevatten tannine.
 
De GD adviseert herkauwers en paarden uit de wei te halen waar na buien en harde wind veel eikels liggen. Dit jaar dragen de eikenbomen heel veel eikels. Op die manier kan ziekte en mogelijk zelfs sterfte worden voorkomen. Na opname van grote hoeveelheden onrijpe eikels komen bij alle landbouwhuisdieren vergiftigingsverschijnselen voor in combiatie met een ernstige maagdarmontsteking. In lichte gevallen komen spijsverteringsstoornissen voor die gepaard gaan met verstopping en bloederige diarree.
 
De ziekteverschijnselen bij paarden bestaan uit een aantasting van de maagdarmwand, met als gevolg maagzweren, maagdarm-verstoppingen en bloedarmoede. Het begint meestal met een verminderde eetlust, koliekverschijnselen en een donker gekleurde urine. Bljkt je paard tijdens het poetsen gevoelig in de buikstreek, dan kan dat wel eens duiden op een eikelvergifiging. Ook schapen verdragen eikels slecht. Ze worden onrustig, weigeren voer, krijgen last van verstopping (obstipatie) en koliek, bloederige diarree en een dikke buik. Soms vertonen ze een stijve gang, gevolgd door verlammingsverschijnselen. Ze drinken en urineren veel.
Bron;GD Nieuws

Alle nieuwsitems

Ruiter-en menroute ‘Polder Het Land van Essche’ in Hoeksche Waard geopend
Lees meer >

Esdoornzaden en eikels vallen erg vroeg dit jaar
Lees meer >

Stille zwaargewichten: trekpaarden slepen Noordwijkse ruiterpaden
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2022 Design by Medusa