Hestabv Nieuws R&M Paardenevenementen.nl Vermeeren Multiclips NVVR Prubo TopoGPS

Lichaamsbeweging vermindert stress bij paarden!

R&M 15 oktober 2015

Onderzoek wijst uit dat regelmatige lichaamsbeweging bij paarden ervoor kan zorgen dat ze minder stressgevoelig worden en dat het afweersysteem sterker wordt.

Oekraïense onderzoekers onderzochten het effect van (matige) lichaamsbeweging op geselecteerde biomarkers in goed getrainde paarden. Biomarkers zijn stoffen die door een verhoging of verlaging in het bloed een indicator zijn van een bepaalde ziekte of aandoening. Deze kunnen worden gebruikt om het fitheidsniveau van paarden te meten.

Achttien paarden van gemiddelde leeftijd werden gebruikt in het onderzoek. Deze paarden waren allemaal al meerdere jaren in regelmatige training.

De onderzoekers maten de effecten van een inspanningstest op oxidatieve stress (waarbij lichaamscellen meer energie moeten gebruiken om niet te beschadigen) en de aanmaak van antioxidanten (belangrijk voor een gezonde stofwisseling) alsmede verandering in de osmotische weerstand van rode bloedcellen.

De inspanningstest leidde tot een aanzienlijke toename van rode bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het zuurstoftransport door het lichaam. Ook de hoeveelheid antioxidanten in het bloed verhoogde als gevolg van de inspanningstest.

Beiden verminderen de oxidatieve stress die ontstaat tijdens inspanning, aldus The Journal of Equine Veterinary Science.

Bron;horsetalk
Nieuws

Alle nieuwsitems

Petitie wegens sanering ruiterpaden Veluwezoom door Natuurmonumenten
Lees meer >

Natuurmonumenten saneert opnieuw ruiterpaden Nationaal Park Veluwezoom
Lees meer >

Inschrijving Paarden4daagse van start
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2023 Design by Medusa