Paardenevenementen.nl Prubo Vermeeren Hestabv TopoGPS NVVR Nieuws R&M Multiclips

Lichaamsbeweging vermindert stress bij paarden!

R&M 15 oktober 2015

Onderzoek wijst uit dat regelmatige lichaamsbeweging bij paarden ervoor kan zorgen dat ze minder stressgevoelig worden en dat het afweersysteem sterker wordt.

Oekraïense onderzoekers onderzochten het effect van (matige) lichaamsbeweging op geselecteerde biomarkers in goed getrainde paarden. Biomarkers zijn stoffen die door een verhoging of verlaging in het bloed een indicator zijn van een bepaalde ziekte of aandoening. Deze kunnen worden gebruikt om het fitheidsniveau van paarden te meten.

Achttien paarden van gemiddelde leeftijd werden gebruikt in het onderzoek. Deze paarden waren allemaal al meerdere jaren in regelmatige training.

De onderzoekers maten de effecten van een inspanningstest op oxidatieve stress (waarbij lichaamscellen meer energie moeten gebruiken om niet te beschadigen) en de aanmaak van antioxidanten (belangrijk voor een gezonde stofwisseling) alsmede verandering in de osmotische weerstand van rode bloedcellen.

De inspanningstest leidde tot een aanzienlijke toename van rode bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het zuurstoftransport door het lichaam. Ook de hoeveelheid antioxidanten in het bloed verhoogde als gevolg van de inspanningstest.

Beiden verminderen de oxidatieve stress die ontstaat tijdens inspanning, aldus The Journal of Equine Veterinary Science.

Bron;horsetalk
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa