Paardenevenementen.nl Prubo Hestabv Multiclips TopoGPS Vermeeren NVVR Nieuws R&M

Jacht op paardenbeul gaat nu ook de landsgrenzen over.

R&M 7 november 2015

Nederland wordt sinds 2013 geteisterd door een golf paardenmishandelingen. Dit jaar is het bijna elke week raak. In 2015 zijn al 35 merries ernstig verminkt. Dat zijn er evenveel als in heel 2013 en 2014 bij elkaar. Toen werden ook 35 paarden met een mes of een ander scherp voorwerp in de geslachtsorganen gestoken.

De politie adviseert om paarden niet met een halster om in de wei te zetten waardoor het voor een paardenbeul moeilijker wordt om het dier vast te houden en te mishandelen.

De politie heeft internationale hulp ingeschakeld in het onderzoek naar de reeks gruwelijke paardenmishandelingen. Agenten uit Duitsland, België en Groot-Brittannië - waar vergelijkbare zaken spelen - wisselen sinds kort informatie uit met de Nederlandse recherche.

Dat zegt onderzoeksleider Maurice van der Borgh tegen het AD. ,,Verdachten kennen geen grenzen, daarom is informatie-uitwisseling met omringende landen belangrijk. Dat gebeurt nu op het niveau van individuele zaken, maar ook op 'fenomeenniveau'. Zo willen we weten hoe de buitenlandse politie deze mishandelingen aanpakt."

Copycats

Of de mishandelingen het werk zijn van één of meerdere paardenbeulen, weet de politie nog steeds niet. ,,We houden overal rekening mee, dus ook met copycats,'' zegt Van der Borgh. In Belgisch Limburg zijn dit jaar al zeker vijf gevallen bekend van verminkte paarden, waarbij de dader het ook had gemunt op de geslachtsdelen. Ook in Engeland en Duitsland - onder meer in de omgeving van Hamburg - zijn merries toegetakeld.

Om de paardenbeul te stoppen, stelde de Nationale Politie vorig jaar een landelijke projectleider aan. Van der Borgh coördineert alle zaken in de verschillende politieregio's. De meeste mishandelingen van dit jaar vinden plaats in Oost- en Midden-Nederland: 24 in totaal. Vorig jaar waren er juist veel zaken in Noord-Nederland en Oost-Brabant.

Dierenarts

,,Elke eenheid pakt nieuwe zaken zelf op,'' zegt Van der Borgh. ,,De plek waar het paard is mishandeld, wordt altijd aangemerkt als plaats delict. Dat betekent onder meer dat er forensisch onderzoek wordt gedaan. Ook komt er een dierenarts die volgens een specifieke checklist onderzoek doet. Deze informatie wordt opgeslagen in onze landelijke databank."

Van der Borgh roept paardeneigenaren op om 'ogen en oren open te houden'. ,,Bel direct 112 bij een verdachte situatie. Dan is de kans op een heterdaad het grootst."

Bron; AD
Nieuws

Alle nieuwsitems

Oproep tot herstel historisch ommetje te Rijsbergen voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners
Lees meer >

Uitnodiging ruiteravond Noord-Hollands Duinreservaat 1 juni
Lees meer >

Stichting Schoorlse Bos moet Blijven luidt de Noodklok!!
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2023 Design by Medusa