Vermeeren Multiclips Paardenevenementen.nl Hestabv Nieuws R&M TopoGPS Prubo NVVR

Doorbraak in onderzoek naar zomereczeem!

R&M 19 januaru 2016

Onderzoek heeft een betrouwbare methode voor het vaststellen van zomereczeem opgeleverd. Dierenarts Chantal Meulenbroeks promoveerde op 5 januari op dit onderwerp aan de Universiteit van Utrecht, faculteit diergeneeskunde.

 Samen met Wageningen UR heeft Meulenbroeks onderzoek gedaan naar een diagnostische methode waarmee de specifieke de binding tussen allergenen en antistoffen *) gemeten kan worden. In haar proefschrift toont Meulenbroeks aan dat dit een geschikte diagnostische methode is voor het vaststellen van zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd. Het gebruik van allergenen afkomstig van knutten uit de leefomgeving van het paard is van groot belang gebleken voor een juiste diagnose. Dankzij dit onderzoek is er nu meer bekend over het ontstaan van de aandoening. Kennis die mogelijkheden biedt voor betere diagnostiek en behandelmogelijkheden.

Chantal Meulenbroeks deed onderzoek naar staart- en maneneczeem (SME), een veel voorkomende allergische huidaandoening bij paarden en pony’s. Effectieve preventie- of behandelmethoden zijn er nog niet. Daarnaast is er grote behoefte aan een betrouwbare diagnostische test voor SME, dat momenteel uitsluitend op basis van de klinische verschijnselen (‘met het blote oog’) wordt vastgesteld.

 SME wordt veroorzaakt door de beten van kleine insecten uit de familie van de Culicoides, ook wel knutten genoemd. Speeksel van knutten veroorzaakt een reactie die tot hevige jeuk leidt. Door krabben, bijten en schuren ontstaan huidveranderingen zoals roodverkleuring, schilfering, korstvorming, verdikking van de huid en haarverlies, de typische verschijnselen van SME.

 Tijdens het onderzoek werd vastgesteld dat het afweersysteem van niet-allergische individuen wel degelijk reageert op de allergenen maar dan met een zogeheten T helper 1 (Th1) immuunreactie. Stimuleren van deze Th1 reactie en/of remmen van de Th1, zou de aangewezen weg kunnen zijn bij de ontwikkeling van nieuwe therapieën, zeker wanneer hiervoor door dit onderzoek op termijn ook geschikte eiwitten gevonden worden.

 Meulenbroeks toonde tevens aan dat basofielen (een type witte bloedcellen) een rol kunnen spelen in het onderdrukken van het afweersysteem. Dat doen ze door het activeren van regulatoire T-cellen tijdens een allergeen-specifieke reactie. Dit zou ook een aangrijpingspunt kunnen zijn voor de behandeling van SME.

Tenslotte onderzocht ze in een pilot studie het effect van ultraviolet B (UVB)-licht op immuunreactiviteit bij SME. Bij andere huidaandoeningen leidt deze therapie tot een verbetering van de klinische verschijnselen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of paarden met SME gebaat zijn bij deze behandeling.

 Bron: www.uu.nl




Nieuws

Alle nieuwsitems

Participatiebijeenkomst Maashorst 14 maart
Lees meer >

Bezorgde ruiters en menners tegen besluit gemeente Almere en Staatsbosbeheer
Lees meer >

Ruiterpad over de Benderse in het Dwingelderveld afgesloten
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter




Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa