Hestabv Vermeeren Multiclips TopoGPS Nieuws R&M Prubo Paardenevenementen.nl NVVR

Paarden dood door ijzervergiftiging

R&M 10 januari 2016

Drinken uit de sloot kan paarden fataal worden.
Mathijs Theelen, dierenarts bij de Universiteitskliniek voor Paarden van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, heeft bij vier ernstige zieke paarden na uitgebreid onderzoek verschijnselen van een ijzervergiftiging aangetroffen. Ze hadden meerdere jaren slootwater gedronken met sterk verhoogde ijzergehaltes. De paarden zijn overleden.

De chronische ijzervergiftigingen deden zich voor in de Horstermeerpolder in de gemeente Wijdemeren en in de Oostelijke Binnenpolder, gemeente Stichtse Vecht. Het water uit de sloten bevatte 9 tot 149 keer de toegestane hoeveelheid ijzer voor drinkwater voor vee. Hele hoge ijzergehaltes kunnen ontstaan door kwelwater. ''Mogelijk speelt dit probleem ook in andere polders in Nederland. Het is dus belangrijk om mensen te waarschuwen'', aldus Theelen. Testen is mogelijk: de dierenarts kan bloed afnemen om een eventueel verhoogd ijzergehalte en afwijkende leverwaarden vast te stellen. Daarna kan met behulp van een leverecho en een leverbiopt de diagnose bevestigd worden door een specialist.

Water met veel ijzer krijgt meestal een oranje-bruine kleur, maar dat is niet aijd het geval. Daarom is het altijd verstandig het slootwater te onderzoeken, voordat de paarden ervan drinken. Door teveel ijzer raken de organen van een paard aangetast en treden er uitvalsverschijnselen op. Die leiden uiteindelijk tot de dood.

Bron: Faculteit Diergeneeskunde Utrecht
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa