NVVR TopoGPS Prubo Hestabv Paardenevenementen.nl Nieuws R&M Vermeeren Multiclips

Wortels voeren of vermijden?

R&M 26 maart 2016

Wortels werden lange tijd gezien als gezonde beloning voor je paard. Echter, recentelijk doen zich verhalen de ronde dat wortels niet goed voor je paard zouden zijn. We hebben dit voor je onderzocht!

Wortels behoren tot de groentegroep van de ‘roots’ (wortelen). Dit zijn de groenten die hun voedingsstoffen opslaan in de wortels van de plant. De wortelen van de wortel, het gezwollen oranje deel, bevatten veel water. De voedingsstoffen in de wortel wordt hierdoor verdund. Per 5 wortels, bestaan er 4 uit water en 1 bevat de voedingsstoffen van alle wortels samen.

Als je kijkt naar de voedingswaarde van de droge stof in de wortel (ongeveer een vijfde, omdat dus vier vijfde water is), bevatten wortels inderdaad relatief veel suiker. Echter, als ze vers gevoerd worden, bevatten ze weinig calorieën en bevatten ze weinig suiker en zetmeel. Een wortel van 128 g bevat slechts 6 g suiker en 1.8 g zetmeel.

Ter vergelijking: een enkele plak hooi van 1 kg kan tussen de 100 en 200 g suiker bevatten. Dit houdt in dat 128 g hooi 12.8g en 25.6g suiker zou bevatten. Zelfs hooi met lage voedingswaarde bevat twee maal zo veel suiker dan hetzelfde gewicht in wortels.

Wortels zijn een goede bron van water (met ongeveer 80%). Dit maakt ze erg geschikt voor paarden met een zogenaamd ‘droog’ dieet, bijvoorbeeld paarden die droog hooi en brok gevoerd krijgen en (voornamelijk) op stal worden gehouden. Ze zijn ook een belangrijke bron van bètacaroteen (onderdeel van vitamine A), mineralen, vitamine B, C en K. Wortels bevatten weinig calorieën wanneer ze vers zijn, omdat de voedingsstoffen door het vocht in de wortel worden verdund.

Er is geen reden waarom je je paard geen wortels zou moeten geven. Let hierbij wel op dat de rest van het dieet van het paard gebalanceerd en gevarieerd is. Onbeperkt voeren van wortels wordt niet aangeraden, maar paarden zonder gezondheidsproblemen kunnen veilig 1-2 kg per dag wortels gevoerd worden.

Wortels kunnen als geheel, of in de lengte doorgesneden gevoerd worden. Snij een wortel nooit in plakjes, dit kan verstikking veroorzaken. Je kunt ook wortels in een (schone) stal verstoppen om het natuurlijke foerageer gedrag van het paard te stimuleren.

Bron; Charlotte van der Pouw   
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa