Multiclips Prubo Paardenevenementen.nl TopoGPS NVVR Hestabv Vermeeren Nieuws R&M

Eerste knooppunten netwerk met nieuwe internationale hippische routesymbolen in Montferland geopend.

R&M 3 juli 2016

Nieuw hippisch knooppuntennetwerk geopend in Montferland (GLD)

Op 1 juli jl. werd het nieuwe routenetwerk geopend door het slaan van de eerste routepaal door de wethouder Tanja Loeff van de gemeente Montferland en gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de Provincie Gelderland.

 

Volgens Theo van der Heijden van Ruiteren & Mennen, welke volop was betrokken bij de ontwikkeling en aanleg, is deze nieuwe routestructuur een voorbeeld voor Nederland.

In Montferland laat men zien dat de samenwerking tussen overheden, toeristische organisaties, belangenbehartigers en in dit geval de belangrijkste partij Natuurmonumenten tot schitterende resultaten kan leiden.

Voor negentig procent onverharde wegen, tweezijdig te rijden en bovendien voor ruiters, menners en speciale rijtuigen voor gehandicaptenvervoer. Bovendien is de aantrekkelijkheid van de routestructuur nog verhoogd door naast de route zes hindernissen aan te leggen om de vaardigheid van de rijders te testen. Alles komt hier samen.

Ook een primeur was dat Montferland als eerste gemeente in Nederland een complete route heeft voorzien van de in 2014 in Nederland ingevoerde internationale routemarkering voor hippische routes.

Kwaliteit en uniformiteit zijn immers van groot belang om een route te kunnen rijden en zijn een vereiste voor het succes van een route. Zeker in een grensgebied waar veel van het hippisch toerisme worden verwacht. Dat ze in Montfoort hier blij mee zijn, was te zien aan het gebak wat zelfs voorzien was van de nieuwe symbolen.

 

Op de bijeenkomst werd ook duidelijk dat paardrijders niet zijn te vergelijken met fietsers en wandelaars en dat ze vragen om een totaal andere aanpak.

Ruiters en menners hebben als geen andere recreant een voorkeur om in natuurgebieden te rijden, dus alle aandacht moet worden gericht op de gebiedsbeheerders om hun gebieden open te stellen.

Het klakkeloos routes aan elkaar knopen over verharde wegen en in stedelijk gebied heeft geen enkele zin. Onveilig en niet aantrekkelijk om te rijden, dus louter een garantie dat de route nooit wordt gebruikt.

Dat hebben ze in Gelderland goed begrepen, gezien de aanpak in Montferland.

De sprekers waren het tijdens de opening duidelijk eens over een punt; Gelderland is koploper en wil dit blijven in het aanbieden van voorzieningen voor paardrijders. Dit kan alleen met hoogwaardige routestructuren, waardoor paardrijders en gerelateerde ondernemers zich in Gelderland thuis voelen.
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa