Paardenevenementen.nl Prubo Nieuws R&M TopoGPS Hestabv NVVR Multiclips Vermeeren

Vast raken in een vee-of wildrooster, hoe in hemelsnaam kan dat?

R&M 11 augustus 2016

OTTERLO - De laatste week raakten in Gelderland twee keer mensen vast in een wild- of veerooster. Hoe kan dat gebeuren?

Op 31 juli raakte een vrouw op de Apeldoornseweg in Arnhem bekneld in een rooster. Ze moest behandeld worden in het ziekenhuis. En dinsdag raakte een vrouw met een voet klem in een rooster in Otterlo.
 

Hoe vaak zoiets gebeurt is niet helemaal helder, maar het is zeker geen schering en inslag. Volgens omwonenden in Otterlo ligt het rooster er al 'tig jaar' en is er nog nooit iets gebeurd.

Overigens zijn er verschillende soorten, namelijk wildroosters en veeroosters. Bij de laatste liggen de spijlen verder uit elkaar. Het rooster in Otterlo is er zo een.
 

Vaak hek naast

Dick van Putten is van Arfman, een bedrijf dat dergelijke roosters maakt. Ook in Gelderland liggen veel roosters van hun makelij. Van Putten is lichtelijk verbaasd over de ongelukken. 'Negen van de tien keer hoeven mensen niet over een rooster heen te lopen, omdat er een hekje naast is. Soms een kleiner hekje voor wandelaars en als er bijvoorbeeld een menclub met paard en wagen doorheen moet, dan is er een groter hek.'

'We kijken altijd met de opdrachtgever, bijvoorbeeld de provincie, naar de situatie en wat er nodig is. In Hardenberg was bijvoorbeeld een keer discussie omdat iemand in een rolstoel moeilijk door het poortje kon, die hekjes staan wat schuin waardoor ze moeilijk open te maken zijn. Toen heeft de lokale smid een constructie gemaakt waardoor diegene er toch overheen kon.
 

Uitglijden, want vochtig

'We adviseren soms ook roosters op fietspaden niet in bochten neer te leggen: als het dan vochtig is dan kunnen mensen uitglijden.'

Hij bedoelt maar: er is al aandacht voor veiligheid. En zelfs al loop je eroverheen: als je de voeten op de spijlen houdt, moet je er niet doorheen kunnen vallen. De vrouw in Otterlo zou met een fiets op het rooster zijn geweest en mogelijk hebben willen draaien: dat zou dan een zeldzaam geval kunnen zijn waarin iemand erin wegzakt.

Bron;OGLD
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa