Vermeeren Nieuws R&M Multiclips Paardenevenementen.nl Prubo TopoGPS Hestabv NVVR

Aanpak staarten couperen van trekpaarden eindelijk effectief

22-10-2016
De aanpak van het couperen van staarten bij paarden is eindelijk effectief. Nu staatssecretaris Van Dam heeft gedreigd met dwangsommen en de NVWA te kennen heeft gegeven handhavend te gaan optreden, zijn drie keuringen afgelast.

 De Koninklijke Vereniging het Nederlandse Trekpaarden de Haflinger (KVTH) kondigt op haar website de afgelastingen van de keuringen in Gelderland, Noord Brabant en Limburg aan. Als reden wordt genoemd ''door onvoorziene omstandigheden'' maar duidelijk is dat er heel wat paarden zonder staart naar de keuring zouden komen en daar is nu een stokje voor gestoken. Eerder heeft de NVWA al controles uitgevoerd op een keuring in Zeeland. De NVWA heeft de KVTH inmiddels een last onder dwangsom opgelegd van €15.000 per overtreding. De KVTH heeft bij de rechter in kort geding om een uitspraak gevraagd over de last onder dwangsom.

Onlangs nog heeft Van Dam de Tweede Kamer laten weten in het najaar verslag uit te brengen van het aangekondigde bestuursrechtelijke optreden. Het is aan de vasthoudendheid van een aantal kamerleden te danken dat de trekpaardenwereld nu eindelijk maatregelen treft.

 Het couperen van paardenstaarten en het tentoonstellen van gecoupeerde paarden is al geruime tijd verboden. Het mag alleen als er een diergeneeskundige noodzaak is. Is dat niet het geval, dan is er volgens Van Dam sprake van verminking en dus van mishandeling.  ''In geval van het aantreffen van een gecoupeerd paard op een tentoonstelling zal de organisator van de tentoonstelling c.q. de houder van het paard moeten kunnen aantonen niet in overtreding te zijn door middel van een diergeneeskundige verklaring waaruit blijkt dat het dier op grond van een diergeneeskundige verklaring is gecoupeerd'', aldus Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer van 4 oktober.

Redactie Levende Have
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa