TopoGPS Multiclips Vermeeren Paardenevenementen.nl Prubo Hestabv NVVR Nieuws R&M

Gevaarlijke Tauros niet welkom. België sluit grens met prikkeldraad.

R&M 10 februari 2017

Als besloten wordt de tauros te handhaven in Nederlandse natuurgebieden groter dan honderd hectare, dan zal er een draad gespannen moeten worden over de grens met België.

Dat stelt Nol Goossens, natuurbeheerder van Natuurpunt in Bocholt. Natuurpunt heeft besloten het contract met de Stichting Ark voor het laten grazen van taurossen in hun natuurgebieden niet te verlengen. Dat contract met een looptijd van twee jaar liep in januari dit jaar af.
 

Onveilig

Feitelijk zijn de taurossen slechts vier a vijf maanden ingezet in de Belgische natuurgebieden rond Bocholt. De voormalige burgemeester van Bocholt, Jos Claessens, hield de komst van de taurossen in april 2015 tegen vanwege een aantal onveilige situaties met deze oerrunderen in de regio Weert. Toen de taurossen uiteindelijk wel kwamen, werd wandelaars verboden in de gebieden te komen waar deze runderen vertoefden.

 

Galloway-runderen

“Ik dacht dat de we wel zouden wennen aan de taurossen, maar dat bleek niet het geval”, zegt Goossens. “Daarom hebben we besloten het advies van de gemeente te volgen en het contract met Ark Natuurontwikkeling niet verlengd. We zijn nu met Ark in overleg over alternatieven. Galloway-runderen bijvoorbeeld. Die dieren zijn ook groot, maar ze zijn tevens defensief ingesteld. Ze zullen eerder wegrennen als aanvallen als ze zich bedreigd voelen.”
 

Draad bij grens

Om te voorkomen dat taurossen de grens over zouden lopen vanuit grensoverschrijdende natuurgebieden, moet er volgens Goossens een draad geplaatst worden op de grens. De afzetting hoeft echter niet zo lang te zijn, omdat een groot deel van de grens gevormd wordt door een beek.

Bron;De Limburger
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa