Nieuws R&M Achterhoek MrGPS Hestabv TopoGPS De Groote Heide

Gevaarlijke Tauros niet welkom. België sluit grens met prikkeldraad.

R&M 10 februari 2017

Als besloten wordt de tauros te handhaven in Nederlandse natuurgebieden groter dan honderd hectare, dan zal er een draad gespannen moeten worden over de grens met België.

Dat stelt Nol Goossens, natuurbeheerder van Natuurpunt in Bocholt. Natuurpunt heeft besloten het contract met de Stichting Ark voor het laten grazen van taurossen in hun natuurgebieden niet te verlengen. Dat contract met een looptijd van twee jaar liep in januari dit jaar af.
 

Onveilig

Feitelijk zijn de taurossen slechts vier a vijf maanden ingezet in de Belgische natuurgebieden rond Bocholt. De voormalige burgemeester van Bocholt, Jos Claessens, hield de komst van de taurossen in april 2015 tegen vanwege een aantal onveilige situaties met deze oerrunderen in de regio Weert. Toen de taurossen uiteindelijk wel kwamen, werd wandelaars verboden in de gebieden te komen waar deze runderen vertoefden.

 

Galloway-runderen

“Ik dacht dat de we wel zouden wennen aan de taurossen, maar dat bleek niet het geval”, zegt Goossens. “Daarom hebben we besloten het advies van de gemeente te volgen en het contract met Ark Natuurontwikkeling niet verlengd. We zijn nu met Ark in overleg over alternatieven. Galloway-runderen bijvoorbeeld. Die dieren zijn ook groot, maar ze zijn tevens defensief ingesteld. Ze zullen eerder wegrennen als aanvallen als ze zich bedreigd voelen.”
 

Draad bij grens

Om te voorkomen dat taurossen de grens over zouden lopen vanuit grensoverschrijdende natuurgebieden, moet er volgens Goossens een draad geplaatst worden op de grens. De afzetting hoeft echter niet zo lang te zijn, omdat een groot deel van de grens gevormd wordt door een beek.

Bron;De Limburger
Nieuws

Alle nieuwsitems

Wat er zoal speelt in Noord- en Zuid-Holland. Een overzicht van onze streekmanager
Lees meer >

Gelukkig, gezond en voorspoedig 2021
Lees meer >

Wegens corona organiseert de Manege & Ruiter Bond de eerste online manegekampioenschappen
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2021 Design by Medusa