Paardenevenementen.nl Hestabv Vermeeren Prubo Multiclips TopoGPS Nieuws R&M NVVR

Veel Esdoorn-zaailingen in weilanden.


R&M 24 maart 2017
De esdoornzaden kiemen nu massaal.
Controleer daarom de komende tijd eerst de weides voor de paarden er weer in mogen. Ook als er géén Esdoorns langs de wei staan. De zaden verspreiden zich namelijk over vele honderden meter.

Sinds 2014 is er meer bekend over de giftigheid van de veel voorkomende esdoorn. Hypoglycine A is een stof die atypische myopathie bij paarden veroorzaakt. Dit is een levensbedrijgende spieraandoening. De stof komt voor in bladen, zaden en kiemen. Het gehalte hypoglycine A in kiemen en één tot 4 jarige bomen is extra hoog. 
In de herfst maar ook in de winter en het voorjaar kunnen bladeren, zaden en zaailingen acute vergiftiging veroorzaken. Doordat de zaden zich bij harde wind of storm over vele honderden meters kunnen verspreiden is het toch opletten als er geen esdoorns in de directe omgeving staan. 


Er komen in Nederland 3 soorten esdoorn voor, waarvan de Gewone esdoorn met zekerheid de stof hypoglicine A bevat. Van de Noorse esdoorn en Spaanse Aak kan men dat nog niet met zekerheid stellen. 
 
Het merenddeel (75%) van de vergiftigde paarden sterft binnen drie dagen. Paarden die overleven kunnen er hartritmestoornissen aan over houden.

Bron: https://www.ruiterenenmennen.nl/vraagbaak_zoeken.php?nav=64&keywords=esdoorn&x=0&y=0Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa