Vermeeren Hestabv NVVR Multiclips Prubo Paardenevenementen.nl TopoGPS Nieuws R&M

Coupeertoerisme

R&M 3 februari 2014

Er zijn nog altijd mensen die vinden dat een dier mooier wordt als je het toetakelt. Door oren bij te knippen, staarten af te hakken of andere ingrepen toe te passen. Het is de bizarre wens van mensen om te willen bepalen hoe de wereld om hen heen eruit moet zien, inclusief de dieren. Een dergelijke houding leidt bij dieren tot groot leed.

En wat zie je dan tot je stomme verbazing? Dat er een groep mensen is die stug blijft doorgaan met het laten amputeren van de staarten van hun paarden. Het is verboden in Nederland, maar dat weerhoudt dit clubje er niet van het toch te doen. In Frankrijk, zo wordt gezegd in ieder geval. Want daar is het niet verboden om staarten af te knippen. Coupeertoerisme dus. Je gaat met een veulen naar Frankrijk, knipt z'n staart af en dan hoor je d'r weer helemaal bij op de tentoonstelling in Nederland. Niemand kan er iets tegen doen, want het vrij verkeer van 'goederen' binnen de EU maakt dit soort zaken mogelijk.

We hebben het hier over de Koninklijke (jawel) Vereniging "Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger" (KVTH). Deze club vindt hun paarden zonder staart nog steeds veel mooier dan met. Waarom? Nou, omdat het zo hoort… Lang geleden, toen we nog geen tractors hadden, werden de staarten van trekpaarden om praktische redenen namelijk gecoupeerd. Bij het werk op de akkers zwaaide het paard met zijn staart om vliegen weg te jagen en dan kon het gebeuren dat de leidsels om het dier te besturen onder de staart kwamen waardoor het paard onbestuurbaar werd. Nou, dan hak je 'm eraf, toch?

Gelukkig worden paarden niet meer op een dergelijke manier ingezet, en is er geen enkele reden meer – als die er al was – om ze te verminken. Dat het toch gebeurt heeft puur cosmetische redenen. De Nederlandse fokkers die star blijven vasthouden aan het traditionele trekpaard zonder staart omzeilen met een U-bocht de Nederlandse wetgeving en verminken op die manier enkele honderden veulens per jaar. Al vele jaren strijdt de Dierenbescherming tegen dit coupeertoerisme. Samen met de Tweede Kamer, en ook met steun van de rest van de paardensector.

De KVHT ontwijkt echter al jaren de maatschappelijke druk om de eigen reglementen aan te passen zodat geamputeerde paarden niet kunnen deelnemen aan hun keuringen of wedstrijden.  Sterker nog, onlangs liet een bestuurslid zich ronduit provocerend uit en stelde: “De Koninklijke Vereniging van het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger peinst er niet over om paarden met gecoupeerde staarten lager te plaatsen op keuringen”.

En nu komt het: staatssecretaris Dijksma, die gaat over dierenwelzijn in Nederland, is het zat. Ze heeft er genoeg van en heeft de Tweede Kamer deze week laten weten dat ze de druk richting de KVHT fors gaat opvoeren. Mooi zo! Ten eerste heeft ze opdracht gegeven om te onderzoeken of de paarden inderdaad wel in Frankrijk worden gecoupeerd of dat het wellicht tóch illegaal in Nederland gebeurt en verder heeft ze de paardenverminkers een niet mis te verstane veeg uit de pan gegeven: ze vindt dat de KVHT in haar regelementen moet opnemen dat verminkte paarden die vanaf dit jaar geboren worden niet meer mogen deelnemen aan keuringen. Dat is heldere taal. Ook richting de voorzitter en de secretaris van de paardenclub die te horen kregen dat het niet past bij hun voorbeeldfunctie om foto's van  hun eigen gecoupeerde paarden op diverse websites te plaatsen. Dijksma is duidelijk, het moet afgelopen zijn met het onnodig amputeren van paardenstaarten. Ze gaat binnenkort met de heren praten.

Wat zou het een prachtig cadeau zijn in het kader van ons 150-jarig bestaan als het dit jaar nog zou lukken om alleen nog maar trekpaarden mét staart op keuringen te zien!

Frank Dales,

Algemeen directeur Dierenbescherming




Nieuws

Alle nieuwsitems

Participatiebijeenkomst Maashorst 14 maart
Lees meer >

Bezorgde ruiters en menners tegen besluit gemeente Almere en Staatsbosbeheer
Lees meer >

Ruiterpad over de Benderse in het Dwingelderveld afgesloten
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter




Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa