Nieuws R&M TopoGPS Hestabv Multiclips Prubo Vermeeren NVVR Paardenevenementen.nl

In het kader van dierenwelzijn zouden schuilstallen wettelijk verplicht dienen te worden.

R&M 20 juni 2017

Paarden hebben 's zomers meer behoefte aan schuilmogelijkheden dan in de wintermaanden. Zonder goede schuilmogelekheid maken brandende zon en stekende insecten het leven van paarden en andere weidedieren tot een ware hel. 

De temperaturen lopen de laatste weken vaak hoog op. Weidedieren staan met deze warmte graag in de schaduw. Wat als er geen schaduwplek is?

De Dierenbescherming krijgt met dit zomerweer regelmatig meldingen binnen over weidedieren (met name hobbydieren zoals paarden, schapen, geiten) die buiten niet kunnen schuilen tegen de zon. De meeste weidedieren zijn goed opgewassen tegen warmte, kou en vochtigheid, maar bij extreme weersomstandigheden vinden we het belangrijk dat dieren beschutting kunnen vinden. Helaas is dit in Nederland voor deze dieren niet verplicht, waardoor onze inspectiedienst (LID) en de politie eigenaren niet kunnen dwingen om hier werk van te maken.

Niet verplicht, wel wenselijk

Het is misschien niet verplicht, maar je wilt toch het beste voor je dieren?! Daarom verzoeken we eigenaren van weidedieren altijd om maatregelen te treffen bij warm weer zoals nu. Denk aan een schuilstal of een beschikbaar stuk land met bomen waardoor de dieren wat verkoeling in de schaduw kunnen zoeken. Let op: hiervoor is vaak toestemming van de gemeente nodig. Bespreek met de gemeente de verschillende mogelijkheden.

Vers water verplicht


Vers water is wél een vereiste en helpt de dieren om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Tref je een dier aan zonder vers drinkwater? Maak dan onmiddellijk melding via het landelijke meldnummer 144. Uiteraard houden inspecteurs en vrijwilligers van de Dierenbescherming een extra oogje in het zeil. 

 

Let ook op je huisdier(en)

Het is met deze zomerse temperaturen ook belangrijk extra aandacht te besteden aan onze huisdieren. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Laat je hond met dit weer daarom nooit achter in de auto, zorg voor vers drinkwater, een koele plek en voldoende schaduw.

 


Bron: www.dierenbescherming.nl
Nieuws

Alle nieuwsitems

Participatiebijeenkomst Maashorst 14 maart
Lees meer >

Bezorgde ruiters en menners tegen besluit gemeente Almere en Staatsbosbeheer
Lees meer >

Ruiterpad over de Benderse in het Dwingelderveld afgesloten
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa