NVVR Vermeeren Hestabv Multiclips Nieuws R&M Paardenevenementen.nl TopoGPS Prubo

Staatsbosbeheer Heeze-Leende start binnenkort Boswerkzaamheden in De Pan

  

R&M 11 Augustus 2017

Ruiter-en menpaden en wandelroutes blijven toegankelijk

 

Staatsbosbeheer start vanaf medio augustus  met boswerkzaamheden in De Pan. Het streven is dit jaar klaar te zijn, met een doorlooptijd tot uiterlijk 15 maart. Het bos is van te voren zorgvuldig geïnventariseerd volgens de regels Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer, zodat er tijdens het werk minimale schade aan planten  en verstoring voor dieren ontstaat.

Bos blijft bos
In dit van oorsprong natte gebied, wordt toegewerkt naar een natuurlijkere waterhuishouding om 'natte' natuur te behouden en te herstellen. Dat betekent dat een groot deel van het huidige (aangeplante) naaldbos zal afsterven. Een groot deel van de naaldbomen wordt dit jaar geoogst voor ze wegkwijnen. Bos blijft bos in De Pan, vooral in de vorm van loofbos. Het oorspronkelijke vochtige hoogveenbos met zwarte els en moerasplanten krijgt door de maatregelen weer de ruimte. Bijzondere soorten zoals; de kleine ijsvogelvlinder, alpenwatersalamander en heikikker profiteren hiervan.

Dunning
Behalve de plaatselijke omvorming van naald naar loofbos (elzenbroekbos), gaat Staatsbosbeheer op een aantal plekken in De Pan de bomen uitdunnen zodat de rest van de bomen de ruimte krijgen om dikker te worden. Dit betreft naaldbos dat voornamelijk bestaat uit Japanse lariks en grove den. De bomen zijn aangeplant in de jaren ’30 en ’80 van de vorige eeuw.

Hollands hout
Het hout van de omgezaagde bomen wordt, onder het label Hollands hout, gebruikt in bijvoorbeeld de bouw. Hout dat hiervoor niet geschikt is, wordt gebruikt voor papier of als biomassa. De opbrengsten van het hout komen ten goede aan het beheer van de natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Paden tijdelijk slechter begaanbaar
Tijdens de boswerkzaamheden worden de wandelroutes en ruiterpaden zoveel mogelijk ontzien of omgeleid. Toch kan het voor komen dat een recreatieroute op enkele plaatsen wordt beschadigd. Deze paden worden na de houtoogst zo snel mogelijk hersteld. Daarnaast is het voor de veiligheid van de bezoeker van belang om niet te dicht bij de werkzaamheden te komen.

Bron: http://www.heeze24  

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa