Multiclips NVVR Nieuws R&M Vermeeren Prubo TopoGPS Hestabv Paardenevenementen.nl

Lijdensweg voor drachtige merries in bloedfokkerijen ten behoeve van bio-industrie

 

R&M 6 oktober 2017


Drachtige merries maken een lijdensweg door in speciale bloedfokkerijen.  Hun bloed dient voor hormoonpreparaten in Bio-industrie.

Het bestaan van bloedfokkerijen is in Europa nog redelijk onbekend, maar het gebeurt op grote schaal in Zuid-Amerika. Het draait allemaal om bloed van paarden. Al is deze handel nog vrij onbekend, het heeft een enorme omvang, waar wereldwijd grote belangen en geld in omgaan.

Het bloed van drachtige merries wordt gebruikt om de stof PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropin) te fabriceren. Enkele keren per week wordt bij de drachtige merries tientallen liters bloed afgetapt. Dit gebeurt tussen de 38ste en 140ste dag van de draagtijd, daarna wordt het veulen geaborteerd, waarna ze zo snel mogelijk opnieuw drachtig gemaakt. Velen sterven door verzwakkig een erbarmelijke dood of worden wanneer ze te verzwakt om nog drachtig te worden getransporteerd naar het slachthuis.

PMSG is het hoofdingrediënt in farmaceutische producten waarmee de vruchtbaarheidscyclus van landbouwdieren wordt beïnvloed. Het hormoon wordt gebruikt bij Koeien, konijnen, schapen, geiten en varkens.

Het kan de vruchtbaarheid bij jonge dieren vervroegen. Ook wordt het gebruikt om een “superovulatie” op te wekken.

Zo zorgt dit hormoon bij (varken-)zeugen in de bio-industrie voor (te) grotere worpen. Hierdoor kunnen deze zeugen als fokfabriek in de Bio-industrie nog sneller en regelmatiger veel jongen produceren. Doordat er meer biggen worden geboren dan dat er tepels zijn, blijven veel biggetjes achter in ontwikkeling of sterven zelfs aan ondervoeding.

Helaas is Nederland samen met nog andere EU-staten groot-importeur van PMSG.

Ruiteren & Mennen vindt zowel het lot van de paarden als van de zeugen zinloos en onethisch en werkt daarom graag mee aan het bekendmaken van petities om het hormoon PMSG te verbieden.

De petitie van Avaaz:

https://secure.avaaz.org/campaign/nl/horse_blood_loc/

De petitie van Dier en Recht:

https://www.dierenrecht.nl/bloedboerderijen?gclid=Cj0KEQjw09zOBRCq8_7Xr7OG57QBEiQAfxcXVtR8F-IaLnlqwNYcmyvhcQ2h8BcsRote4n_dWDXdpwUaAt9z8P8HAQ

Informatie uit Duitsland:

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/handel-grausamer-bluttransfer-1.2668283

https://albert-schweitzer-stiftung.de/aktuell/hormonhandel-pferdeblut-fuer-schweinefleisch

http://www.wir-sind-tierarzt.de/2016/04/pmsg-gewinnung-aus-stuten-suedamerika/

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa