Nieuws R&M Multiclips Paardenevenementen.nl TopoGPS NVVR Hestabv Prubo Vermeeren

Meer en meer gemeentes in de Eu nemen paarden of ezels in dienst om ecologische redenen.

R&M 12 januari 2018

De Brusselse gemeente Schaarbeek is daar al 5 jaar geleden mee gestart en het bevalt nog steeds heel goed. Zo wordt het team aan werkpaarden nog verder uitgebreid. Na de ezels Camille en Gribouille, en de trekpaarden Taram en Vouziers is onlangs trekpaard Domino in dienst getreden als ambtenaar bij de dienst Netheid & Groene Ruimtes. 

Domino wordt momenteel klaargestoomd om samen met zijn collega's het vuilnis in de gemeente op te halen. “Zowel op economisch, ecologisch als op sociaal vlak zijn er voordelen aan.” 

Ecologisch project

Vijf jaar geleden bedacht de gemeente Schaarbeek een nieuw ecologisch project. Als enige Belgische gemeente schakelt ze twee kluspaarden in om dagelijks 150 gemeentelijk vuilniszakken op te halen, schoolkinderen te vervoeren en het grofvuil bij senioren op te halen. Het milieuvriendelijk en economisch voordelig project bleek zo succesvol, dat de gemeente besloot een derde kluspaard aan te kopen.
“Daarvoor hadden we drie vuilniskarren, maar sinds de komst van de trekpaarden hebben we er daar een van kunnen schrappen. Het paard krijgt iets minder werk verzet dan de vuilniskarren, maar daarnaast zijn er alleen maar voordelen”, vertelt Geert Pierre, adjunct-directeur Netheid & Groene Ruimtes. “Zo is een trekpaard veel ecologischer dan een vuilniskar. Maar ook op economisch vlak zijn Domino en zijn lotgenoten een schot in de roos. Je hebt wel een ploeg mensen nodig die hen verzorgen, maar daarnaast is een trekpaard veel goedkoper dan een vuilniskar. Ten eerste is er de aankoopprijs zeker tien keer goedkoper, en dan zwijg ik nog over de verbruikte brandstof.


Domino werd niet lukraak uitgekozen. Een kluspaard moet over een goed evenwicht beschikken. Verder is nieuwsgierigheid een uitstekende eigenschap, maar boven alles moet hij kalm kunnen blijven onder elke omstandigheid, legt zijn trainer Sébastien uit.

Veel bekijks, aandacht en aaien

Hoe capabel Domino zich tijdens de opleiding ook toont, het contact met collega’s is minstens even belangrijk. Domino gaat naamelijk zijn collega's Taram en Vouziers bijstaan, die al sinds 2011 gemeentelijke vuilnisbakken legen, grofvuil ophalen en schoolkinderen vervoeren. “De eerste Kennismaking deze collega's liep de eerste kennismaking meteen goed. Nu onderbreekt Sébastien de training om de ezels, die in het Josaphatpark bladeren ruimen, te ontmoeten.  De ezels vindt hij maar vreemde wezens, dus hield hij nog wat afstand. Vandaag zoeken ze voor het eerst toenadering.” Waar Domino ook zeker nog aan zal moeten wennen, is al het bekijks dat hij in Schaarbeek heeft. “Onze paarden zijn echte vedettes. Niemand stopt om een vuilniskar te strelen. Behalve in Schaarbeek”, knipoogt Sébastien, terwijl enkele kinderen het beest aaien. Binnen een maandje zou Domino officieel aan de slag kunnen.

 

 

Maar ook Camille en Gribouille werken bij de gemeente aan het milieu 

Camille en Gribouille, de twee gemeente-ezels van het Josafatpark, staan niet stil. Na hun intrede in Schaarbeek stonden ze aanvankelijk alleen in voor het legen van de vuilnisbakken in het park en af en toe een wandeling met kinderen ... maar intussen doen ze veel meer dan dat. In het voordeel van het park, het milieu en onze wandelaars!

Een park met "nuluitstoot"
De gemeente heeft een duidelijke ambitie: geen uitstoot van koolstof of lawaai van motoren in het park meer! En daar komen onze ezels uitstekend van pas. Voortaan trekken ze karren voor de ophaling van vuilnisbakken, het vervoer van dierenvoeder en bladeren enz. We doen er alles aan om onze wandelaars het lawaai van motoren te besparen en de lucht schoon te houden.
De twee ezels hebben zich zelfs gewaagd aan het maaien door een grasmaaier te trekken en schieten ook te hulp bij het opruimen van afval na de markt op de Rigasquare. Zo verlichten ze het werk van onze trekpaarden en helpen ze waar nodig de vuilnisbakken in onze straten leeg te maken. Dat is geen verrassing, want de dieren hebben volledig vertrouwen in hun verzorgers en kunnen dus zowel in groene ruimtes als straten worden ingezet.


Bron: https://www.hln.be/regio/brussel/domino-is-derde-toekomstige-vuilnispaard~a1f26dcb/
Bron: http://www.schaerbeek.be
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa