NVVR Prubo Multiclips Hestabv TopoGPS Nieuws R&M Vermeeren Paardenevenementen.nl

Belastende combinaties in het voorjaar.

 

R&M 12 maart 2018

 

Het voorjaar en dus het buitenseizoen staat voor de deur en dat is geweldig. Er schuilen echter ook enkele gevaren in, pas dus op en denk goed na.

Het gras wordt weer groener en als het ‘s nachts boven10 graden blijft, gaat het hard groeien.

Misschien heb je de grond laten testen en aangevuld met wat er eventueel te kort is.  Dus hup! paard erop? 

Dan is het misschien ook weer tijd om te ontwormen en laat je paardlief ook maar meteen inenten, want dat is verplicht bij het pension waar je staat en bij de eerste buitenwedstrijd waar je voor hebt ingeschreven. Maar is het wel veilig om dit allemaal tegelijk te doen?  

Eerst even over je gras…

Als het goed is heb je prima hooi gevoerd en is jouw paard in een goede conditie door de winter gekomen. Echter hooi is compleet ander voer dan jong voorjaarsgras. Allebei ruwvoer, dat zeker, maar stel het voor je begrip maar voor als het verschil in structuur tussen een struik boerenkool en een krop jonge sla.

Het kan zijn dat je paard op deze voerovergang heel gevoelig reageert. Platte mest is één van de aanwijzingen dat de darmen grote moeite hebben zich aan te passen.

Wanneer je in dezelfde tijd ook nog ontwormt en vaccinaties laat geven is dat echt vragen om problemen. 

"Want het grote gevaar van het nemen van goedbedoelde, maar onvoorzichtige maatregelen, is koliek en hoefbevangenheid!" 

Ontwormingsmiddelen zijn giftig!

Niet alleen voor de aanwezige wormen in de darmen, maar óók voor het paard zelf!  Het is niet vreemd dat je dit niet méér moet doen dan wanneer het aantoonbaar nodig is. 

Vaccinaties geven het immuunsysteem een klap.

Vaccinaties zijn er om je paard te beschermen tegen ziektes en infecties, maar ze zijn weldegelijk belastend voor het immuunsysteem. Hoe groter de cocctail aan vaccins, hoe zwaarder de belasting voor het imuunsysteem.  

Je hebt nu dus te maken met drie bedreigingen voor de gezondheid van je paard!

Jong voorjaarsgras met veel suiker, ontwormen, spuiten…. Hoe ga je hier nu zo verstandig mogelijk mee om? 

Een goede manier is om de graastijd in het begin beperkt te houden en die geleidelijk te verhogen. Ook kun je een strookje gras ter beschikking stellen en dit strookje langzaam vergroten, je voert dan gewoon hooi bij. Op deze manier krijgt het spijsverteringssysteem de kans zich aan te passen. Voer niets bij dat de suikerinname nog hoger kan maken.

Ontworm vóór de weideperiode of stel het een paar weken uit.

Probeer het vaccineren met niets anders te laten samenvallen, zodat je het immuunsysteem de kans geeft om weer optimaal te worden.   

Nog meer zaken waar je op moet letten?  Ja!

Let op de wateropname!  Zorg dat je paard gedurende de overgang van hooi naar gras goed blijft drinken! Plotseling minder drinken is geen goed teken.  

Mocht het ondanks je goede zorg toch lijken of je paard ineens wat stijvig loopt, of voel je warmere hoeven dan normaal (het is goed om nu af en toe eens te voelen aan die  hoeven om een indruk te krijgen wat normaal lekkere warme voeten zijn)…. 

Wacht niet, maar bel je veearts!

 

Bron: denkenoverpaarden.nl

 

 

 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa