Prubo Multiclips Hestabv Paardenevenementen.nl Nieuws R&M TopoGPS NVVR Vermeeren

Overwegend de meeste manegepaarden leven ver beneden de welzijnsstandaard

R&M 11 april 2018

RTL Nieuws berichtte op 10-04-2018 het volgende: 

Fout voer, vieze stallen en véél te weinig ruimte: zorgen om manegepaarden

Het is slecht gesteld met de manegepaarden in Nederland. In bijna 85 procent van de maneges was het welzijn van de paarden 'onvoldoende' tot 'slecht', oordeelden de inspecteurs van Dier&Recht. De stichting maakt zich grote zorgen.

De organisatie deed afgelopen winter onderzoek naar de leefsituatie van manegepaarden. 53 maneges werden bezocht: 46 in Nederland en 7 in Vlaanderen. "Een groot deel van de paarden heeft ernstige psychische en fysieke problemen als gevolg van de leefomstandigheden in een manege", valt te lezen in het rapport 'Misstanden op de Manege'.

Zeer stressvol

Wat de dierenrechtenorganisatie vooral opviel was dat de stallen veel te klein waren. Ook waren die soms helemaal afgesloten waardoor de paarden nauwelijks 'langdurige relaties' met elkaar konden aangaan.

Het compleet ontbreken van sociaal contact met soortgenoten is voor paarden zeer stressvol, schrijft de organisatie in het rapport. Paarden zijn immers kuddedieren. "Fysiek contact is noodzakelijk voor hen om zich goed te voelen."

 

Manegepaarden zouden volgens Dier&Recht minimaal vier uur per dag moeten kunnen loslopen in kuddeverband. Dit was bij alleen een paar maneges het geval. Sterker nog: bij de meeste maneges (28) liepen de paarden in de wintermaanden niet eens 4 uur per wéék los.

"Dit betekent dat ruim 50 procent van de paarden zich veel te weinig vrij kan bewegen. Dit is een ernstige aantasting van het welzijn", staat in het rapport.

Vatbaar voor maagzweren

Er is volgens Dier&Welzijn nog meer mis. Veel paarden kregen te weinig of zelfs slecht voer, zagen de onderzoekers. Daardoor hebben ze grotere kans op maagzweren. Een ander belangrijk punt van kritiek was dat de hygiëne in de stal vaak onder de maat was.

Opvallende punten uit het rapport

  • Sociale isolatie: Ruim 77 procent van de maneges heeft 'onvoldoende mogelijkheden om sociale interactie tussen paarden te faciliteren'; paarden kunnen elkaar dan bijvoorbeeld alleen via tralies besnuffelen. Bij 15 procent van de maneges konden paarden elkaar niet eens zien.
  • Onvoldoende bewegingsvrijheid: Ruim 80 procent van de maneges staan de paarden in individuele kleine boxen, waardoor ze moeilijk kunnen liggen.
  • Onvoldoende hygiëne: In bijna 25 procent van de maneges konden paarden niet schoon liggen.
  • Gestoord gedrag: 9 procent van de manegepaarden vertoont ernstig gestoord gedrag, zoals agressie. "Dit wijst op psychische en fysieke problemen gerelateerd aan tekortkomingen in de omgang met en huisvesting van de dieren."
  • Slecht voer: Veel paarden krijgen te weinig of kwalitatief slecht ruwvoer. Daardoor zijn ze vatbaarder voor maagzweren.

Voor het onderzoek is ook gekeken naar de gezondheid van de paarden:

  • Bij 5,6 procent van de manegepaarden (87 paarden) waren er drukplekken te zien op rug, neus of onderbenen.
  • 3,8 procent van de manegepaarden (58 paarden) had andere lichamelijke mankementen, zoals een te magere rug, hoesten of kreupelheid. 

De conclusies in het rapport liegen er niet om. "De manier van omgaan met de welzijnsproblemen in maneges is zorgwekkend", valt er te lezen. Manegebedrijven schieten 'op grove wijze tekort in diervriendelijk beheer van hun onderneming'.

Zelfregulerend vermogen

In zowel Nederland als België bestaat geen specifieke wetgeving voor paarden en gaat men uit van 'zelfregulering door de sector'. "Dat werkt niet", concludeert een woordvoerster van Dier&Recht nu. "De overheid moet paarden in bescherming nemen. En daarvoor is wetgeving nodig."

Dier&Recht constateert in het onderzoeksrapport dat het zelfregulerend vermogen van de sector tekortschiet en dat er 'op korte termijn' specifieke wetgeving voor paarden moet worden ingevoerd.

De stichting ziet het liefst dat controleurs bij de dierenpolitie en de NVWA richtlijnen krijgen zodat ze daarop kunnen handhaven. Die handhavers zouden ook moeten worden opgeleid 'zodat ze de welzijnsproblemen leren herkennen'. 

Beelden van misstanden:

  

Volgens Dier&Recht zou het door de Dierenbescherming opgestelde Paardenbesluit 'een goed begin' kunnen zijn om te komen tot wetgeving.

Kamervragen

"De ernstige misstanden verbazen ons helaas niet", laat de Partij voor de Dieren weten. De partij heeft aangekondigd Kamervragen te gaan stellen en zal aandringen op een Paardenbesluit: een wettelijk besluit waarin de voorwaarden voor het verantwoord houden van paarden worden vastgelegd. 

Bron: RTL Nieuws 10-04-2018

 

 

 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa