Multiclips Prubo Hestabv TopoGPS NVVR Nieuws R&M Paardenevenementen.nl Vermeeren

Ook in Nederland diverse gevallen van Rhinopneumie gemeld

 

R&M 14 mei 2018

Na de grote uitbraak in Frankrijk van Rhinopneumie of te wel het Equine Herpes Virus, zijn sinds januari honderden paarden besmet geraakt. In de meeste gevallen ging het om het EHV4 virus, maar in een aantal gevallen was er sprake van bemetting met beide vormen van de veel gevaarlijker EHV1 variant.

 

Inmiddels zijn ook in België en Nederland diverse gevallen gemeld van EHV1. In België zijn er besmettingen in Zowel Oost-als West Vlaanderen en in Antwerpen. 

In Nederland gaat het gaat om een stal in Wijdewormer, Lelystad, Oldeholdpade. Paardenkliniek Wolvega heeft wegens aangetoonde besmetting tijdelijk de afdeling paarden gesloten net als de dependence van Paardenkliniek Hollands Kroon. 

Meer hierover is te vinden op: https://www.omropfryslan.nl/nieuws/810249-vier-paarden-afgemaakt-vanwege-besmettelijk-rhinovirus

 

De ziekte rhinopneumonie wordt veroorzaakt door een herpes virus. Net als bij mensen (denk aan de koortslip) is ook  bij paarden het herpesvirus zeer besmettelijk en heel snel overdraagbaar via neusuitvloeing, speksel en door de lucht. Het menselijke herpesvirus is echter niet overdraagbaar bij paarden, noch vice versa.

 

Er zijn een aantal verschillende herpes virussen bij het paard. Zo zorgt het EHV4 vooral voor griepachtige verschijnselen.

Het herpesvirus EHV1 kan soms veel ernstigere verschijnselen geven.  

EHV1 komt in 2 vormen voor, nl. de abortus vorm en de neurologische vorm.

 

1. Bij de abortus vorm aborteert de merrie. Meestal gebeurt dit in de laatste 4 maanden van de dracht.

Vaak wordt een ogenschijnlijk gezond veulen, dood in het vruchtvlies geboren. Komt het veulen toch levend ter aarde, dan is het zwak met nauwelijks perspectief op overleving.

2. De neurologische vorm is zeldzamer dan de abortus vorm. Paarden kunnen deze neurologische vorm krijgen omdat ze besmet worden door een ander paard met herpesvirus maar ook doordat ze zelf al langere tijd besmet zijn en het virus weer actief wordt. 

 

 

Wat zijn de verschijnselen van rhinopneumonitis oftewel Equine herpes virus en hoe zijn ze te herkennen?

Symptomen EHV4-infectie

        koorts, snot, gebrek aan eetlust, weinig levenslust, vergroting van de lymfeklieren

Symptomen EHV1 abortusvorm

       periode tussen besmetting en het aborteren van de foetus  varieert van 2 weken tot meerdere maanden. Wordt het veulen van een geïnfecteerde merrie levend geboren dan zwak met geringe overlevingkans. 

Symptomen EHV1 neurologische vorm 

Zeer snelle aanvang en algehele verslechtering van de fysieke toestand, koorts, ataxie, slepende gangen, plas-en mestproblemen, gestoorde coordinatie 

Vaccinatie tegen rhino is mogelijk en zelfs wenselijk om grote uitbraken te helpen voorkomen. 

 

 

Bronnen: https://www.paulickreport.com en  https://www.wur.nl 

 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa