R&M 14 mei 2018
Na de grote uitbraak in Frankrijk van Rhinopneumie of te wel het Equine Herpes Virus, zijn sinds januari honderden paarden besmet geraakt. In de meeste gevallen ging het om het EHV4 virus, maar in een aantal gevallen was er sprake van bemetting met beide vormen van de veel gevaarlijker EHV1 variant.
Inmiddels zijn ook in België en Nederland diverse gevallen gemeld van EHV1. In België zijn er besmettingen in Zowel Oost-als West Vlaanderen en in Antwerpen.
In Nederland gaat het gaat om een stal in Wijdewormer, Lelystad, Oldeholdpade. Paardenkliniek Wolvega heeft wegens aangetoonde besmetting tijdelijk de afdeling paarden gesloten net als de dependence van Paardenkliniek Hollands Kroon.
Meer hierover is te vinden op: https://www.omropfryslan.nl/nieuws/810249-vier-paarden-afgemaakt-vanwege-besmettelijk-rhinovirus
De ziekte rhinopneumonie wordt veroorzaakt door een herpes virus. Net als bij mensen (denk aan de koortslip) is ook bij paarden het herpesvirus zeer besmettelijk en heel snel overdraagbaar via neusuitvloeing, speksel en door de lucht. Het menselijke herpesvirus is echter niet overdraagbaar bij paarden, noch vice versa.
Er zijn een aantal verschillende herpes virussen bij het paard. Zo zorgt het EHV4 vooral voor griepachtige verschijnselen.
Het herpesvirus EHV1 kan soms veel ernstigere verschijnselen geven.
EHV1 komt in 2 vormen voor, nl. de abortus vorm en de neurologische vorm.
1. Bij de abortus vorm aborteert de merrie. Meestal gebeurt dit in de laatste 4 maanden van de dracht.
Vaak wordt een ogenschijnlijk gezond veulen, dood in het vruchtvlies geboren. Komt het veulen toch levend ter aarde, dan is het zwak met nauwelijks perspectief op overleving.
2. De neurologische vorm is zeldzamer dan de abortus vorm. Paarden kunnen deze neurologische vorm krijgen omdat ze besmet worden door een ander paard met herpesvirus maar ook doordat ze zelf al langere tijd besmet zijn en het virus weer actief wordt.
Wat zijn de verschijnselen van rhinopneumonitis oftewel Equine herpes virus en hoe zijn ze te herkennen?
Symptomen EHV4-infectie
koorts, snot, gebrek aan eetlust, weinig levenslust, vergroting van de lymfeklieren
Symptomen EHV1 abortusvorm
periode tussen besmetting en het aborteren van de foetus varieert van 2 weken tot meerdere maanden. Wordt het veulen van een geïnfecteerde merrie levend geboren dan zwak met geringe overlevingkans.
Symptomen EHV1 neurologische vorm
Zeer snelle aanvang en algehele verslechtering van de fysieke toestand, koorts, ataxie, slepende gangen, plas-en mestproblemen, gestoorde coordinatie
Vaccinatie tegen rhino is mogelijk en zelfs wenselijk om grote uitbraken te helpen voorkomen.
Bronnen: https://www.paulickreport.com en https://www.wur.nl
Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >
Afsluiting N226 tussen Maarsbergen en Leersum van 3 t/m 7 oktober
Lees meer >
Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >