NVVR Nieuws R&M Prubo Hestabv Paardenevenementen.nl TopoGPS Vermeeren Multiclips

Weerbericht als indicatie voor dazenactiviteit

 

R&M 3 juni 2018 

Het is 's zomers raadzaam om voorafgaand aan een buitenrit, even de weersverwachting te raadplegen. De activiteit van dazen houdt namelijk sterk verband met de temperatuur, wind en luchtvochtigheid. 

Dazen zijn koudbloedig, wat betekend dat ze zich eerst moeten opwarmen alvorens actief te kunnen zijn. Ook houden dazen niet van een lage luchtvochtigheid. 

Rond de 20 graden worden dazen actief, zeker wanneer er tevens een hoge luchtvochtigheid is. Het is dus raadzaam om na een koude nacht 's ochtends vroeg op pad te gaan. Na een zwoele nacht biedt zo'n vroege rit hierin echter geen voordeel, omdat de luchtvochtigheid dan v aak nog hoger is dan later op de dag.

Een regenbui schrik dazen ook niet af wanneer de temperatuur tijdens de maar bui hoog genoeg blijft. 

Wel zijn het slechte vliegers waardoor er bij winderig weer minder dazen je paard zullen belagen. De wind zorgt er ook voor dat de lichaamsgeur snel verwaait waardaar je paard minder goed te traceren is. 

Voorspelt het weerbricht warm zwoel weer met weinig wind, dan voorspelt het tevens een superdazendag. Kleed jezelf dus extra goed en doe je paard een dazendeken om. 

Paarden maken tijdens de dazenperiode dankbaar gebruik van een schuilstal in de wei. Is die niet aanwezig, zorg dan voor schaduw en een dazendeken. 

Worden paarden overdag geweid en 's nachts opgestald, draai dit ritme dan om en zet de paarden gedurende de nacht in de wei. 

 

Bron: Ruiteren&Mennen.nl
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa