NVVR Hestabv Vermeeren Paardenevenementen.nl TopoGPS Nieuws R&M Multiclips Prubo

Pas met de huidige droogte op voor verdord Jacobskruiskruid in uw dierenweide!

R&M 2 Juli 2018

 

Verdord Jacobskruiskruid is een wezenlijk gevaar in u weide.

Wegens het aanhoudende warme en droge weer is het in de natuur op veel plaatsen kurkdroog en verdorren veel planten en kruiden. Natuurlijk kan dit ook in paardenweides gebeuren met het giftige Jacobskruiskruid.  

Deze giftige plant wordt normaal niet door paarden gegeten omdat hij vies smaak. In gedroogde vorm echter (hooi) verliest het zijn vieze smaak waardoor het gewoon door paarden wordt verorbert. Het gif blijft in gedroogde/verdorde toestand echter wel aanwezig en werkzaam, met alle gevolgen van dien. Temeer omdat het gras in de weides door de droogte schaars wordt zullen paarden de verdorde giftige plantenstengels zonder morren opeten.

 

Ook in de winter waneer de plant in winterrust gaat, behouden de afgestorven stengels hun giftigheid. 

 

Uittrekken en afvoeren

Het Jacobskruiskruid gaan rond deze tijd haar bloeiperiode in en maakt per plant tot meer dan 200.000 zaden aan, die liftend op de wind worden meegevoerd en verspreid over een groot gebied. Een dringende reden dus om vermeerdering van dit kruid te voorkomen door alle planten in uw wei uit te trekken. (Wetenschappelijk  is niet aangetoond dat het gif via de menselijke huid wordt opgenomen, maar wij raden toch aan om uit voorzorg handschoenen aan te trekken). Jacobskruiskruid is ook voor andere paardachtigen, maar ook voor anderre zoogdieren, zoals lama's, alpaca's, runderen giftig. Geiten en schapen zouden minder gevoelig zijn voor het gif.

 

Bron; Ruiteren & Mennen

 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa