R&M 2 Juli 2018
Verdord Jacobskruiskruid is een wezenlijk gevaar in u weide.
Wegens het aanhoudende warme en droge weer is het in de natuur op veel plaatsen kurkdroog en verdorren veel planten en kruiden. Natuurlijk kan dit ook in paardenweides gebeuren met het giftige Jacobskruiskruid.
Deze giftige plant wordt normaal niet door paarden gegeten omdat hij vies smaak. In gedroogde vorm echter (hooi) verliest het zijn vieze smaak waardoor het gewoon door paarden wordt verorbert. Het gif blijft in gedroogde/verdorde toestand echter wel aanwezig en werkzaam, met alle gevolgen van dien. Temeer omdat het gras in de weides door de droogte schaars wordt zullen paarden de verdorde giftige plantenstengels zonder morren opeten.
Ook in de winter waneer de plant in winterrust gaat, behouden de afgestorven stengels hun giftigheid.
Uittrekken en afvoeren
Het Jacobskruiskruid gaan rond deze tijd haar bloeiperiode in en maakt per plant tot meer dan 200.000 zaden aan, die liftend op de wind worden meegevoerd en verspreid over een groot gebied. Een dringende reden dus om vermeerdering van dit kruid te voorkomen door alle planten in uw wei uit te trekken. (Wetenschappelijk is niet aangetoond dat het gif via de menselijke huid wordt opgenomen, maar wij raden toch aan om uit voorzorg handschoenen aan te trekken). Jacobskruiskruid is ook voor andere paardachtigen, maar ook voor anderre zoogdieren, zoals lama's, alpaca's, runderen giftig. Geiten en schapen zouden minder gevoelig zijn voor het gif.
Bron; Ruiteren & Mennen
Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >
Afsluiting N226 tussen Maarsbergen en Leersum van 3 t/m 7 oktober
Lees meer >
Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >