TopoGPS Hestabv NVVR Prubo Nieuws R&M Multiclips Paardenevenementen.nl Vermeeren

Nieuwe aandacht voor Zuid-Hollandse paardenpaden in de natuur

 

Foto: Rijdende en fietsende leden van Ruitergroengroep Katwijk tijdens controle van de ruiterpaden 

R&M 5 juni 2018
Jarenlangs werd het aanleggen, beheer en onderhoud van paden voor paarden in de natuur overgelaten aan de beslissing van de natuurbeheerders, nu komt er geld van de provincie Zuid-Holland voor paardenpaden. De provincie heeft het grootst aantal paarden van Nederland en de minst aantal km paden - op Groningen na -.  

RuiterGroenGroep Katwijk verteld aan Ruiteren&Mennen hoe deze omwenteling tot stand kwam

80% “Nee” tegen paardrijden in de natuur
De provincie Zuid-Holland heeft op 27 juni jl. het besluit genomen om € 3,1 miljoen te investeren in het opknappen van bestaande ruiter- én menpaden en het aanleggen van verbindingen tussen bestaande paardenpaden. Dat is fase 1 van het Ruiterpadenplan, dat dus voorzichtig begint. In de tweede fase van dit plan wordt een grotere slag gemaakt: de aanleg van nieuwe paden. De grote impuls hiervoor was de motie “Meer ruiters in  het groen” die met brede steun is aangenomen in november 2017. Die motie was het sluitstuk van vier jaar werk van een VVD-Statenlid die samen met drie andere partijen onderhandelde totdat ze voldoende steun had in Provinciale Staten (de Tweede Kamer van de provincie). Deze motie werd ondersteund door eigen onderzoek van de Provincie over de toegang van paarden tot de natuur: in 80% van de Zuid-Hollandse natuurgebieden zijn paarden niet welkom.

Toeval of tijdgeest
De Ruitergroengroep Katwijk was net na de zomer van 2017 gestart. Onze vraag was: “waarom zijn er geen ruiterpaden in ons deel van de Berkheide (onderdeel van Hollands Duin) en wel ten zuiden en noorden daarvan?” Inmiddels hadden we onze neus al een paar keer gestoten tegen de deur van de gemeente en vooral van de beheerders, toen we stuiten op teksten over die motie en het onderzoek van die 80% geen toegang.
We trokken de stoute jodhpurlaarzen aan en zochten contact met de indiener van de motie: Mirjam Nelisse. Via haar kregen we voorzichtig toegang tot werkgroepen die het Ruiterpadenplan inhoud geven. In deze groepen zitten vertegenwoordigers van allerlei buitensporten, Ruiteren&Mennen, KNHS, lokale ruiters en natuurbeheerders als Staatsbosbeheer.

Schaken
Onze positie als vertegenwoordigers van recreatieve buitenruiters/menners werd sterker toen we niet alleen Katwijk bij de Provincie vertegenwoordigden. Eerst kwam Wassenaar erbij, toen Katwijk/Noordwijk en al ras Bodegraven/ Reeuwijk, Kaag en Braassem en Goeree Overflakkee. Daarnaast startten we in de gemeente Katwijk een Burgerinitiatief, dat maakte dat de gemeente ons wél serieus ging nemen. We nemen deel aan Landschapstafels (regionale netwerken van gemeenten en natuurbeheerders) en hebben af en toe contact met de natuurbeheerders. De laatste zijn tot op heden het minst toeschietelijk van alle contacten.

Foto: Overhandiging Burgerinitiatief aan burgemeester

Kennis
In die provinciale werkgroepen zaten we als specialisten voor de ruiterpaden, maar we hadden eigenlijk alleen verstand van paardrijden en mennen. Daarom wenden we ons tot de landelijke organisaties en vooral  Ruiteren & Mennen helpt ons om informatie te krijgen en met het doorprikken van mythes. De Vraagbaak van Ruiteren&Mennen en hun adviezen op maat zijn vaak één op één bij de provincie of gemeente terecht gekomen! We hebben inmiddels een halve bibliotheek opgebouwd met onderzoeken, persberichten en foto’s/video’s. Daar waar we kunnen maken we duidelijk dat de KNHS een prima organisatie is voor paardensporters maar dat er voor recreatieve ruiters andere organisaties zijn die meer specifieke kennis hebben, zoals Ruiteren&Mennen, Nederlandse Vereniging van Vrijetijds Ruiters en de Stichting Hippisch Toerisme Nederland.

In Katwijk hopen we binnenkort het eerste officiële ruiterpad op Katwijkse grond te openen en In september gaan we bij de Provincie weer hard aan de slag!


Oproep: ben je zo’n Zuid-Hollandse buitenruiter of menner en zie je dat de paden in jouw omgeving verwaarloosd, niet logisch verbonden zijn of  totaal ontbreken, meld je dan bij ons. We kunnen helpen bij het oprichten van een soort Ruitergroengroep en kunnen jullie belangen bij de Provincie onder de aandacht brengen.
Woon je buiten Zuid-Holland? Dan kunnen we je helpen hoe je je kunt organiseren en wie je kunt aanspreken op welke manier. 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Oproep tot herstel historisch ommetje te Rijsbergen voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners
Lees meer >

Uitnodiging ruiteravond Noord-Hollands Duinreservaat 1 juni
Lees meer >

Stichting Schoorlse Bos moet Blijven luidt de Noodklok!!
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2023 Design by Medusa