Achterhoek TopoGPS Nieuws R&M Hestabv De Groote Heide MrGPS

Paarden briesen van geluk

R&M 14-07-2018 

Hoe blijer een paard, hoe meer het briest, blijkt uit Frans onderzoek.

Paarden briesen vooral als ze het naar hun zin hebben. Hoe paardvriendelijker hun omgeving, hoe meer ze briesen. Dat schrijven Franse onderzoekers die het gedrag voor het eerst systematisch onderzochten (PLOS One, 11 juli). 

Alle paarden briesen. De 48 paarden in de Franse studie deden het gemiddeld iedere tien minuten. Ze maken het geluid door krachtig lucht uit hun neusgaten te blazen. Waarom doen ze dat? Paardenwebsites bieden allerlei verklaringen, van nieuwsgierigheid en alertheid tot agressie en angst. Ook irritatie door stro of pollen wordt genoemd. 

De Fransen vergeleken drie groepen: manegepaarden die vrijwel altijd op stal staan; manegepaarden die de helft van de tijd in de wei staan; en paarden die altijd in de wei staan. De twee groepen manegepaarden briesten minder vaak dan de vrije paarden; ‘binnenpaarden’ nog het minst. Maar mochten de manegepaarden naar buiten, dan verdubbelde hun gebries. Als de vrije paarden naar een nieuwe, verse wei mochten, vertienvoudigde hun gebries. 

Ligt dat dan toch niet aan stuifmeel? Nee, zeggen de auteurs. Hoe blijer een paard, hoe meer het briest – en dat ‘blije’ kun je objectief vaststellen, leggen ze uit. Een blij paard heeft zijn oren naar voren staan. De paarden in de studie met stereotype gedrag, agressie en een slechtere conditie briesten nauwelijks. 

Bron: www.nrc.nl.

Deze tekst is letterlijk overgenomen van nrc/nieuws/Dierengedrag 13-07-2018
Nieuws

Alle nieuwsitems

Wat er zoal speelt in Noord- en Zuid-Holland. Een overzicht van onze streekmanager
Lees meer >

Gelukkig, gezond en voorspoedig 2021
Lees meer >

Wegens corona organiseert de Manege & Ruiter Bond de eerste online manegekampioenschappen
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2021 Design by Medusa