NVVR Nieuws R&M Hestabv Paardenevenementen.nl TopoGPS Multiclips Vermeeren Prubo

Oproep van Veluwse boeren: Voorkom onnodig afschot van wilde zwijnen, sluit de hekken achter je!

 

R&M 4 september 2018 

Recreanten de bossen in en de wilde zwijnen eruit? Dat kan nooit de bedoeling zijn! 

De Veluwe met zijn vele wilde dieren en mooie bospaden is een geliefd gebied om buiten te recreëren. Wat veel recreanten zich mogelijk niet realiseren, is dat de hekken die zij met regelmaat passeren een bepaalde functie hebben en men deze achter zich dus weer dient te sluiten.

 

De hekken moeten dicht om de wilde zwijnen in het bos te houden.

Diverse dorpskernen en landbouwgebieden op de Veluwe worden al jaren beschermd door een zogeheten faunaraster (hekwerk) tegen schade van wilde zwijnen. Daarnaast liggen op veel wegen en paden wildroosters waar, zoals de naam al aangeeft herten, zwijnen en ander wild niet over kunnen. Ook paarden stappen niet over een wildrooster, dat is levensgevaarlijk. Om ruiters, menners en alle andere recreanten toch te kunnen laten genieten van de Veluwe kunnen zij via naast de wildroosters geplaatste hekken toch de bossen in trekken.

Boeren en boswachters merken regelmatig dat ruiters, maar ook andere passanten, hekken open laten staan. Vaak uit onwetendheid, omdat men het nut van dit hek niet inziet. Maar dat betekent dat het wild via de openstaande hekken het gebied uit kan lopen

Wilde zwijnen die het landbouwgebied in trekken, moeten worden afgeschoten. Dit is zo afgesproken om schade aan landbouwgewassen en in dorpen, denk aan bermen en tuinen, te voorkomen. Die afspraak hebben onder meer provincie, terrein-beherende organisaties (zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten) en boeren gemaakt. 

Recreanten worden daarom dringend opgeroepen om hekken achter zich te sluiten. Dit voorkomt het onnodig afschieten van wilde zwijnen en (extra) schade aan gewassen.  

Namens de Veluwse boeren en de wilde zwijnen bedankt!

 

Ruiteren & Mennen

 

 

 

 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Participatiebijeenkomst Maashorst 14 maart
Lees meer >

Bezorgde ruiters en menners tegen besluit gemeente Almere en Staatsbosbeheer
Lees meer >

Ruiterpad over de Benderse in het Dwingelderveld afgesloten
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa