Multiclips Vermeeren Prubo Hestabv NVVR Nieuws R&M TopoGPS Paardenevenementen.nl

R&M-routeplanner toont sinds 1 januari onderscheid tussen verharde en onverharde paden.

 


R&M 13 januari 2019   

 

Toen Ruiteren & Mennen in 2014 de routeplanner liet ontwikkelen, was dat om een grote leemte aan informatie in te kunnen vullen. Er bestond destijds veel behoefte aan goede op elkaar aansluitende (digitale-)kaarten. De summiere kaarten die er waren gaven slechts een fractie van de paden weer. Er bestond geen gedegen landelijk, laat staan grensoverschrijdend overzicht van ruiter-en menpaden.

Daarom is toen allereerst begonnen om alle voor ruiters en menners geschikte wegen en paden in kaart te brengen en daar waar mogelijk met elkaar te verbinden.

De blauwe routestructuren op de routeplanner geven een mix weer van in het veld gemarkeerde ruiter-en menpaden, genummerde knooppuntnetwerken en vrije ongemarkeerde struinpaden.

 

Wens

Al heel snel was er de wens om op de R&M-routeplanner het onderscheid te kunnen laten zien tussen verharde- en onverharde wegen. Dit realiseren was op dat moment echter niet haalbaar gezien de hoeveelheid werk, het veelal ontbreken van de nodige informatie en niet onbelangrijk, de kostenbeheersing. Belangrijk blijft immers het streven om de R&M-routeplanner geheel gratis en zonder lidmaatschap toegankelijk te houden voor alle gebruikers.

 

Lustrum en tijd voor vernieuwing

Vijf jaar na de introductie van de routeplanner is het nu wel zover en is deze geschikt gemaakt voor het tonen van verharde en onverharde paden. Een mooie manier om het eerste lustrum te vieren zo lijkt ons. Er wordt momenteel met man en macht gewerkt om het onderscheid in kaart te brengen van de duizenden kilometers onverharde en verharde wegen. Een enorme klus die door vrijwilligers moet worden geklaard en het enige tijd zal gaan vergenvoordat alles is aangepast.

 

Verbeterede routeplanner ook interessant voor ondernemers

Voor ondernemers is de vernieuwde versie extra interessant omdat in één oogopslag de diversiteit aan uitrijmogelijkheden vanaf hun locatie te zien zijn.

 

Onderscheid verhard of onverharde ondergrond

Vanaf nu kunt u dus twee kleuren routestructuren aantreffen aan op de routeplanner.

De donkerblauw lijnen op de routeplanner geven een overwegend (> dan 60%) verharde ondergrond weer, de lichtblauwe geven aan dat de ondergrond overwegend (> dan 60%) onverhard is.

 

 

Onder verhard vallen: 

·        verharde wegen

·        paden in heuvelachtig of bergachtig gebieden met een van nature steenachtige

         ondergrond

·        wegen waarvan de ondergrond bij ons onbekend is

 

Onder onverhard vallen:

·        zandwegen

·        half-verhardingen 

·        brede bermen langs verharde wegen 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa