Hestabv Vermeeren NVVR Multiclips TopoGPS Nieuws R&M Paardenevenementen.nl Prubo

Drents Friese Wold nieuwe stijl.

 

  

Het Nationaal Park en Staatsbosbeheer hebben grootse plannen met het Drents Fries Wold (DFW). 

Er gaat behoorlijk wat veranderen in het Wold, met direct gevolg voor recreanten. Dus ook voor ruiters en menners en ondernemers in de recreatieve sector.

Dit is onze conclusie na het bestuderen van de website van Nationaal Park DFW. De bezorgdheid van ondernemers kwam ook naar voren in de uitzending van RTV-Drenthe van 21 februari. 

Veel van wat deze wijzigingen daadwerkelijk in de praktijk gaan betekenen is nu nog onduidelijk, maar dat gaat hopelijk veranderen wanneer op 26 februari de conceptplannen bekend gemaakt worden. 

 

Wilde Natuur en Rewilding.

Staatsbosbeheer vindt dat het Drents-Friese Wold meer een bos moet worden en dat de bezoekers meer het gevoel moeten krijgen dat ze echt in een wild bos lopen, aldus de boswachter.

Er liggen sinds enkele jaren plannen om twee grote Wilde Natuur-kernen te creëren. 

Onder "Wilde Natuur" wordt, zo lezen we op de website van het Nat.Park verstaan: "Gebied waar herstel van de natuurlijke situatie op grote schaal mogelijk is en waar processen als wind, vorst, warmte, neerslag, erosie en begrazing grotendeels het beeld van de natuur bepalen. Dit houdt tevens in dat er niet of nauwelijks beheerd zal worden".

Bijkomend gevolg is dat deze kernen omrasterd zullen worden en dat toegang beperkt wordt door toegangshekken in verband met begrazing.

Bij de plannen voor deze Wilde Natuur is ook de Rewildingsorganisatie Ark betrokken.

Ark heeft eerdere Wilde-Natuur-projecten uitgevoerd waaronder de Gelderse Poort, de Maashorst en nog enkele anderen.

 

Struin-recreatie

Binnenin de  Wilde-Natuur-kernen in het DFW zal plaats zijn voor een 'nieuwe' vorm van natuurbeleving, de zogenaamde struin-recreatie. Iets wat nu juist vaak in natuurgebieden verboden is.  Nog niet duidelijk is of struinen enkel voorbehouden is aan wandelaars of dat ook ruiters, menners en fietsers mogen struinen, maar we houden ons hart vast.  

Binnen deze Wilde kernen zal ook niet meer bewegwijzerd worden, niet meer gesnoeid en omgewaaide bomen zullen blijven liggen. Hierdoor zullen veel paden op den duur dichtgroeien. Het zal voor struiners dus niet altijd even makkelijk worden om de uitgangen te vinden om het gebied weer te kunnen verlaten. 

Wilde Natuur-beleving lijkt zo op het eerste gezicht toch meer te zijn weggelegd voor hen die goed ter been zijn en beschikken over een goed ontwikkeld orieëntatievermogen. 

Recreanten die meer aangewezen zijn op beter begaanbare en/of gemarkeerde paden en wegen zullen meer naar de buitenste schil van het Drents Friese Wold worden verwezen.  

 

Routes

De keuze voor het maken van rondjes of het rijden van routes zal door de centrale ligging van de twee Wilde-Natuur-kernen, maar ook door het vernattingsproject van gebied De Oude Willem een stuk beperkter worden. 

Met name aan de kant van Diever worden de mogelijkheden aanzienlijk minder ten opzichte van de huidige mogelijkheden. 

 

Geïnteresseerd, bezorgd, benieuwd of belanghebbend? 

Op 26 februari tussen 15:30 en 19:30 is iedereen van harte welkom om kennis te nemen van de concept voorstellen voor wandelen, fietsen, ruiters en mtb- routes in het Drents-Friese Wold en de vorming van een kerngebied Wilde natuur. Aanmelden is niet nodig.

Locatie: Villa Nova, Dorpsstraat 38, 8437 PB Zorgvlied  

 

Het artikel en de video van RTV-Drenthe zijn hier te lezen en te bekijken : http://rtvd.nl/tMjI

 

Meer informatie over de zienswijze betreffende de herinrichting en 'Wilde Natuur van het Nationaal Park DFW is hier te vinden: https://www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl/unieke-natuur/wilde-natuur/?fbclid=IwAR0r3JVpk114i9ifLSD1Zv5ny0yyP8r8p5fHq_CoPZn4BDoeANqukKEeMtM

 

 

 

 




Nieuws

Alle nieuwsitems

Participatiebijeenkomst Maashorst 14 maart
Lees meer >

Bezorgde ruiters en menners tegen besluit gemeente Almere en Staatsbosbeheer
Lees meer >

Ruiterpad over de Benderse in het Dwingelderveld afgesloten
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter




Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa