Paardenevenementen.nl Vermeeren NVVR TopoGPS Nieuws R&M Hestabv Prubo Multiclips

Deel van stranden Noord-Holland vervuild met paraffine

 

R&M 17 maart 2019 

 

De kuststrook bij Castricum en Bergen is bevuild met ongeraffineerde paraffine. Vanwege de harde wind wachten gemeente en Rijkswaterstaat met opruimen tot na het weekeinde.

Paraffine vormt voor mensen niet direct een gevaar voor de gezondheid, maar is wel zeer schadelijk voor zeedieren en vooral voor zeevogels. Veel dieren zien het aan voor voedsel maar hun spijsvertering kan het goedje niet verteren. Ook beschadigt het het verendek van vogels. In zee is het goedje net zo schadelijk als ruwe olie. Pas op dat honden, paarden maar ook kinderen geen paraffine oprapen of opeten, want ook zij kunnen er ziek van worden.

Paraffine is een uit aardolie verkregen product, dat voor vele toepassingen wordt gebruikt. Van cosmetica tot het vervaardigen van kaarsen en waxinelichtjes of aanmaakblokken voor kachel of haard. Het is een wasachtige substantie die lijkt op hompen roomkleurig kaarsvet. Paraffine wordt als zeevracht vervoerd als droge stof of dikke brijachtige substantie. Na het lossen blijven er resten over in de opslagtanks van het schip. Regelmatig wordt de achtergebleven paraffine door schepen op zee geloosd.

Het lozen door schepen van paraffine op zee is helaas onder bepaalde voorwaarden wel toegestaan.

De schoonmaakkosten voor het opruimen van paraffine op de stranden zijn aanzienlijk.

 

 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa