Hestabv Multiclips NVVR Paardenevenementen.nl Prubo TopoGPS Vermeeren Nieuws R&M

Eerste fase ruiter/menpaden in Zuid-Holland van start.

 

  Foto P. van Rooijen

R&M 23 maart 2019 

Voor drie doelen op het gebied van de ruiter- en menpaden heeft de provincie Zuid-Holland € 3.1 miljoen beschikbaar gesteld. Het zijn de drie volgende doelen. 

1. Opknappen bestaande ruiter/menpaden

In Zuid-Holland hebben we alle variaties aan problemen. Het ene pad is te smal en te diep, het andere pad overwoekert met gras en laaghangende takken, het volgende is veel te drassig, waardoor het maar af en toe veilig te gebruiken is. 

2. Aanleggen van kleine schakels tussen bestaande paden.
De paden in ZH zijn niet alleen klein in aantal, ze zijn vaak ook niet met elkaar verbonden. In fase 1 kan subsidie aangevraagd voor het leggen van zo’n verbindend pad tussen bv. twee natuurgebieden met ruiterpaden. Nu lopen paden dood, zoals bij Katwijk op de Berkheide. Je kunt alleen verder over een fiets- of een wandelpad. Hier valt niet legaal te rijden.  

 

3. Eenduidige regels over de strandtoegang.
De droom is van Hoek van Holland tot boven Noordwijk over het strand met je paard. Uiteraard moeten er dan wel regels zijn voor wanneer het heel druk is. Nu is er een wirwar aan verboden door gemeentes en natuurbeheerders. De provincie streeft naar eenzelfde start- en einddatum van het zomerseizoen, dezelfde tijden of temperatuurregels en een eenduidige aanduiding (bv met een vlag). Nu mag je bv op één stranddeel het hele jaar, het volgende mag je nooit. Een andere gemeente hanteert temperatuur beneden 18 graden: dan mag je ook het strand op overdag in het zomerseizoen, maar een andere geeft een strakke een datum en tijd (bv. van 15 april-15 september alleen toegang voor 10.00 uur en na 19.00 uur).

 

 © R&M Z-H

 

En hoe nu verder?
Ruiters, menners, hippische ondernemers, gemeenten en natuurbeheerders worden per rijgebied (zeven regio’s) georganiseerd. Een kwartiermaker, speciaal aangesteld voor dit plan, begeleidt het proces van deze regiovorming en de aanvragen in deze en de volgende fase.

 

De padenaanleg en opknapbeurten worden voledig vergoed en voldoen aan richtlijnen van het Nederlands Hippisch Recreatie Platform (NHRP).

Fase 2 van het ruiter/menpadenplan Zuid-Holland komt na de vorming van een nieuw provinciebestuur (Gedeputeerde Staten). Daarin gaan we - als de plannen doorgaan, meer kilometers nieuwe paden aanleggen, vééél meer. 

 

                          ©R&M

                           

Heb je zin om je in te zetten voor jouw rijgebied in deze provincie? Neem dan contact op met de streekmanager Ruiteren & Mennen Zuid-Holland via  https://www.facebook.com/ruiterenenmenneninzuidholland of via de mail: info@ruiterenenmennen.nl

 

 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa