Prubo TopoGPS NVVR Nieuws R&M Vermeeren Paardenevenementen.nl Hestabv Multiclips

Feestelijke opening hippisch routenetwerk “Nationaal Landschap Winterswijk en Aalten”

R&M 4 April 2019

 

Vrijdag 3 mei jl. is het gloednieuwe knooppuntennetwerk voor ruiters en menners voor open verklaard in aanwezigheid van een grote groep genodigden en belangstellenden.

Voor dit officiële gebeuren was gedeputeerde van de provincie Gelderland, de heer Jan Markink afgereisd naar het Achterhoekse Winterswijk om de opening te verrichten. 

 

 

Gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland opent ruiter-en mennetwerk  “Nationaal Landschap in Winterswijk en Aalten”

 

Het routenetwerk met een totale lengte van 230km wordt door een systeem van 72 knooppunten aan elkaar gekoppeld, waarbij er voor gezorgd is dat de gemeenten Aalten als Winterswijk naadloos op elkaar aansluiten.  

Het is voor de eerste keer dat een netwerk is uitgerold volgens de criteria voor veiligheid en uniformiteit van het NHRP.

 

Hindernissen

Naast deze criteria zijn ook de NHRP-richtlijnen en aanbevelingen voor het aanleggen van hippische routestructuren gevolgd, waarbij uitgegaan is van het gedachtegoed dat een routestructuur zo aantrekkelijk en uitdagend mogelijk dient te zijn voor hippische toeristen.

Er zijn dan ook maar liefst 3 locaties langs de route met hindernis-en dressuurbaan, waar men onderweg zijn of haar vaardigheid kan testen en oefenen. Ook is er een heuse doorwaadplaats bij de Ratumse Beek.

Het gehele netwerk is opgenomen op de digitale ruiter-en menrouteplanner waarmee men zelf een route kan uitstippelen en vervolgens rijden via een kaartje en lijst met knooppuntnummers of via ( gesproken-) gps-navigatie.

Ruiteren&Mennen-routeplanner

 

 

Rust en ruimte in een gevarieerd landschap

Deze omgeving van de Achterhoek kenmerkt zich door een aantrekkelijk en gevarieerd coulisselandschap met veel monumentale bomen, kleinschalige landbouw en natuur-en bosgebieden welke doorsneden worden door uitgesleten beekdalen. Een grote variatie van zandpaden, half-verhardingen en verkeersluwe landweggetjes verbinden buurtschappen, met tot de verbeelding sprekende namen zoals onder meer Henxel, Meddo, Woold, Miste en wat te denken van Huppel. Het landschap en de boerderijen ademen veelal nog de sfeer van vroeger.

 

Ruiteren & Mennen

Aan de verwezenlijking van het routenetwerk gingen voorbereidingen vooraf van zo’n 7 jaar. Jaren van nauwe samenwerking met de werkgroepen die alle mogelijkheden verkenden en routes in kaart brachten, wegstreepten en weer nieuwe intekenden, vergaderen en overleg met gemeenten.

In 2018 was de routestructuur accoord en werd door de gemeente Winterswijk en gemeente Aalten groene licht gegeven. Het routebureau van Ruiteren & Mennen kreeg als hoofdaannemer de opdracht om het knooppuntennetwerk conform de NHRP-criteria te realiseren. Het netwerk is gerealiseerd met behulp van een groot aantal vrijwilligers met financiële ondersteuning van de provincie Gelderland en de gemeenten Aalten en Winterswijk.

 

NHRP Keurmerk

Wij zijn als R&M dan ook uitermate blij dat na controle van het netwerk door mevrouw Ten Berge,  keurmeester van het NHRP,  na het uitvoeren van enkele noodzakelijke aanpassingen, het netwerk van zowel Aalten als Winterswijk goedgekeurd werd voor het Kwaliteitskeurmerk.

Gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan Markink was graag bereid tijdens de opening het eerste NHRP-kwaliteitskeurmerk uit te reiken aan de wethouders van Aalten en Winterswijk. 

 

 

v.l.n.r. Wethouder Martin Veldhuizen, wethouder Inge Klein Gunnewiek en Gedeputeerde Provincie Gelderland Jan Markink.  

 

Vrijwilligers

Het gehele netwerk is mede tot stand gekomen door medewerking van vele enthousiaste vrijwilligers van Ruiteren & Mennen en diverse lokale men- en ruiterverenigingen waaronder De Koetsiers Aalten Dinxperlo en Stichting Ruiter en Koetsier Winterswijk. Volhouder en kartrekker Henk Esselink die zich al jaren hiervoor heeft ingezet, zag eindelijk zijn wens in vervulling gaan.

 

Van links naar rechts  Henk Esselink met de entohousiaste vrijwilligers van de Stichting Ruiter en Koetsier Winterswijk

foto gemeente Aalten

 

Tot slot een korte sfeerimpressie van de opening van het netwerk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tenzij ander vermeldt zijn alle foto's ©R&M . 

 Tekst en foto's zijn vrij voor publicatie met bronvermelding.
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa