Multiclips Vermeeren TopoGPS Prubo Nieuws R&M Paardenevenementen.nl Hestabv NVVR

Ruiters en menners kind van de rekening door grondruil in NP Veluwezoom

 

 

 

In mei 2017 kwamen Natuurmonumenten en Stichting Twickel een grootschalige grondruil overeen in Nationaal Park Veluwezoom.

Stichting Twickel, eigenaar van Landgoed Hof te Dieren ruilde hun geïsoleerd liggende Schaddevelden met een bosgebied bij Dieren aansluitend aan het landgoed.

 

Win win

Op de website van Natuurmonumenten staat hierover o.a.: “ Met grondruilingen gaan we zorgvuldig om. Natuurbeheer, het gebruik en de historie van een gebied zijn daarbij bepalend. Het is bekend dat in Nederland het eigendom van gebieden op sommige plaatsen zo versnipperd is, dat het natuurbeheer in de weg zit en terreinbeheerders onnodige kosten maken.”

Zoals we lezen ook financieel een win/win situatie voor beide grootgrondbezitters. Echter een drama voor de hippische recreant.

 

Versnippering

Voor het gebied van Natuurmonumenten op de Veluwezoom waren ruiters en menners vergunning-plichtig, zo ook voor het bosgebied dat nu geruild is.

Helaas heeft Natuurmonumenten niet de moeite genomen om bij de grondruil de toegankelijkheid voor ruiters en menners, die vanuit de historie vergunde toegang tot dit gebied hadden vast te leggen.

Stichting Twickel heeft inmiddels diverse ruiterpaden afgesloten, waardoor verschillende gebieden binnen de Veluwezoom niet meer binnen acceptabele afstanden met elkaar verbonden zijn. Het gebied is hierdoor voor de genoemde gebruikersgroep in verschillende versnipperde gebieden uiteengevallen.

 

Verkeersveiligheid

Tevens worden ruiters en menners nu door de afsluiting verwezen naar een voor paarden ongeschikte gevaarlijke openbare weg. Het gaat hier om de Veldweg waaraan sportvelden en De Spelerij & De Uitvinderij liggen. Een weg die erg druk is met veel bussen die kinderen ophalen en brengen voor de Spelerij aan de ene kant en drukke sportvelden waar onder andere hockeywedstrijden worden gehouden aan de andere kant. Het hoeft geen betoog dat de combinatie van tegen boarding knallende hockeyballen, juichende, roepende en rennende sporters, spelende, gillende kinderen en paarden op een te smal weggetje met hoge hekken erlangs de verkeersveiligheid van alle weggebruikers zeker niet ten goede komt. Het is wachten op het eerste ongeval.

 

Compensatie 

Wij zijn van mening dat op Natuurmonumenten en Stichting Twickel de morele plicht rust om met passende oplossingen te komen om de ontstane versnippering, ontoegankelijkheid en verkeersonveilige situatie te herstellen en compenseren. Ruiteren & Mennen is bereid hierin behulpzaam te zijn door samen met de gebiedsbeherders en plaatselijke ruiters en menners te zoeken naar mogelijke oplossingen. 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa