Hestabv Multiclips Paardenevenementen.nl NVVR Nieuws R&M Vermeeren TopoGPS Prubo

Paarden ziek door plant herfsttijloos in hooi.

 

R&M 3 april 2014

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft de giftige plant herfsttijloos aangetroffen in een monster hooi, dat was aangeleverd voor onderzoek. Het monster hooi kwam uit een grote partij natuurhooi, die geïmporteerd was vanuit Duitsland (de Eifel).

Een deel van deze partij is geleverd op een stoeterij in Brabant waar het ongeveer vier weken is gevoerd. De onbekende planten die erin zaten lieten de meeste paarden liggen. Twee paarden aten  wel alles op: zij werden na een week of vier ziek. Het ene paard kreeg koliek, werd apathisch en is geëuthanaseerd, het andere paard kreeg diarree en bleef leven. De rest van de dieren heeft tot op heden geen klachten.

Herfsttijloos (Colchicum autumnale) is in Nederland als wilde plant hoogst zeldzaam maar komt in zuidelijkere gebieden in Europa veel voor. De plant is giftig voor meerdere diersoorten, waaronder het paard. Ze bevat colchicine, dat onder meer schadelijk kan zijn voor ongeboren veulens, de slijmvliezen irriteert, diarree veroorzaakt en problemen kan opleveren met de nierfunctie en het centraal zenuwstelsel. De leverancier van het hooi is ingelicht.

Bron: GD
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa