Hestabv Prubo NVVR Vermeeren Paardenevenementen.nl TopoGPS Nieuws R&M Multiclips

Paarden ziek door plant herfsttijloos in hooi.

 

R&M 3 april 2014

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft de giftige plant herfsttijloos aangetroffen in een monster hooi, dat was aangeleverd voor onderzoek. Het monster hooi kwam uit een grote partij natuurhooi, die geïmporteerd was vanuit Duitsland (de Eifel).

Een deel van deze partij is geleverd op een stoeterij in Brabant waar het ongeveer vier weken is gevoerd. De onbekende planten die erin zaten lieten de meeste paarden liggen. Twee paarden aten  wel alles op: zij werden na een week of vier ziek. Het ene paard kreeg koliek, werd apathisch en is geëuthanaseerd, het andere paard kreeg diarree en bleef leven. De rest van de dieren heeft tot op heden geen klachten.

Herfsttijloos (Colchicum autumnale) is in Nederland als wilde plant hoogst zeldzaam maar komt in zuidelijkere gebieden in Europa veel voor. De plant is giftig voor meerdere diersoorten, waaronder het paard. Ze bevat colchicine, dat onder meer schadelijk kan zijn voor ongeboren veulens, de slijmvliezen irriteert, diarree veroorzaakt en problemen kan opleveren met de nierfunctie en het centraal zenuwstelsel. De leverancier van het hooi is ingelicht.

Bron: GD
Nieuws

Alle nieuwsitems

Oproep tot herstel historisch ommetje te Rijsbergen voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners
Lees meer >

Uitnodiging ruiteravond Noord-Hollands Duinreservaat 1 juni
Lees meer >

Stichting Schoorlse Bos moet Blijven luidt de Noodklok!!
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2023 Design by Medusa