Vermeeren Prubo Nieuws R&M Multiclips Paardenevenementen.nl TopoGPS NVVR Hestabv

Spoeddebat Amsterdamse gemeenteraad over Hollandse Manege

 

3 juli 2019

 

Naar aanleiding van een ons onderzoek bij de Hollandsche Manege heeft ir. Sarah Pesie namens Dier&Recht vanochtend de Amsterdamse gemeenteraad toegesproken. De uitkomst van het debat was onbevredigend, omdat wethouder Ivens weigert in te grijpen, maar wij zien genoeg volgende stappen om de paarden van de Hollandsche Manege verder te helpen.

Wethouder verschuilt zich achter wettelijke voorschriften
De uitkomst van het debat was dat wethouder Ivens, verantwoordelijk voor dierenwelzijn, naar eigen zeggen de middelen ontbeert om op te treden tegen de Hollandsche Manege. Zolang deze zich aan de wettelijke voorschriften houdt, ziet de wethouder geen noodzaak in te grijpen. Dat die voorschriften wel heel weinig voorstellen, is de wethouder bekend.

Zwak ‘keurmerk’
De Hollandsche Manege zal zich verder houden aan het ‘Keurmerk Paard en Welzijn’. Aan de wethouder is door Sarah Pesie uitgelegd dat dit keurmerk weinig voorstelt. Dit is niet verbazingwekkend want de eigenaar van de Hollandsche Manege is één van de betrokkene bij dit keurmerk. Ook de Dierenbescherming ziet weinig in het keurmerk. De keurmerkcriteria zijn zodanig afgezwakt door de wensen van paardenhouders zoals de Hollandsche Manege, dat er geen sprake meer is van een werkelijke toegevoegde welzijnsnorm. Dit betekent wat ons betreft niet dat hiermee het laatste woord over de misstanden op de Hollandsche Manege is gezegd. Dion Graus van de PVV heeft de misstanden bij deze manege vandaag aan de kaak gesteld in de Tweede Kamer.

Rol Stadsherstel
Stadsherstel is de eigenaar van het monumentale pand. Wij hebben alle aandeelhouders van Stadsherstel benaderd om hun invloed aan te wenden om de paarden weg te krijgen uit deze dieronvriendelijke situatie. Eén van die aandeelhouders is de Gemeente Amsterdam (13,6%). Ook verlangen wij onderzoek onder welke voorwaarden en financiële garanties de Gemeente Amsterdam het pand met de manege heeft verkocht aan Stadsherstel. Verder is er mogelijk van alles mis met de bouwtekeningen; zo zijn de twee paddocks die Stadsherstel wil aanleggen, mogelijk illegaal. Dat zou betekenen dat enkele van de beloofde welzijnsverbeteringen voor de paarden niet gerealiseerd kunnen worden.

Bron: Dier&Recht

 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa