Vermeeren TopoGPS Prubo NVVR Multiclips Hestabv Nieuws R&M Paardenevenementen.nl

Ongeoorloofd dierenleed onder het mom van Spaanse tradities. Maak er geen toeristische attracties van!

R&M 9 juli 2019

In Spanje zijn naast het stierenvechten nog heel veel andere tradities waarbij dieren zwaar mishandeld worden. Anno 2019 worden nog steeds duizenden runderen, varkens, geiten, eenden, hanen, honden maar ook paarden de dupe van jaarlijks wederkerende, wrede mishandelingen. 

Zo zijn er festival waar paarden slachtoffer worden van traditionele wreedheden. De Competicion de Tiro y Arrastre, waar paarden loodzware karren op dunne wagenwielen over een al even loodzwaar traject met mul zand moeten trekken, waarbij ze soms met stokslagen aangemoedigd worden. Of neem het beestachtige festival ‘Rapa das Bestas’ het ‘scheren van de beesten’, waarbij je je mag afvragen wie de echte 'beesten' nu eigenlijk zijn. 

Tijdens dit gebeuren worden ieder jaar in Juli honderden wilde merries, hengsten en veulentjes door horden feestende festivalgangers uit de bergen bijeengedreven en een arena in gejaagd. Vervolgens worden ze door ‘stoere mensen' met een onbedwingbaar verlangen om dapper gevonden te worden, besprongen, geduwd,gesjord, getrokken en geslagen tot ze tegen de grond gaan, waarna staart en manen worden geschoren. Een uiterst stressvolle beleving voor deze paardjes die menselijk contact niet of nauwelijks gewend zijn. 

 

Of het “Las Luminarias” een feest ter ‘bescherming van de dieren’ waarbij paarden door hun berijders door het vuur moeten lopen. Het paard wordt, anders dan beweerd door de organisatoren, vaak geen keuze gelaten en zal goedschiks of kwaadschiks moeten gehoorzamen en het vuur moeten trotseren. Ieder jaar lopen paarden hierbij brandwonden op. 

Vaak brengen toeristen uit nieuwsgierigheid een bezoek aan zo'n festival. Dit is echter ongewenst en niet in het belang van de dieren, want organisatoren en deelnemers zien deze belangstelling vanuit het toerisme als een goedkeurende instemming.  

Wij zijn van mening dat tradities waar zwaar dierenleed bij te pas komt, niet meer getollereerd behoren te worden in het Europa anno nu. 

Hieronder 2 video over de genoemde festivals. Oordeelt u zelf.

 

Tiro y Arrastre 

 

 

 

Rapa das Bestas

 

 

Las Luminarias

 

Een uitgebreid overzicht over andere Spaanse tradities vol dierenleed is te vinden op de

https://www.spanjevandaag.com/18/06/2018/dierenmishandeling-onder-het-mom-van-traditie-in-spanje/
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa