Foto: commons.wikimedia.org
R&M 18 juli 2019
Volwassen exemplaar
In het Drentse Odoorn is eerder deze week een volwassen hyalomma-teek aangetroffen op een paard. Deze reuzenteek is groot, 2 tot 3 maal zo groot als de Nederlandse schapenteek, heeft als kenmerk gestreepte pootjes en beweegt zich zeer snel voort.
Vogels maar ook zoogdieren
Anders dan andere teken verbergt de hyalomma-teek zich in de grond en gaat van daaruit actief op zoek naar gastheren. Dit kunnen vogels zijn, maar ook zoogdieren.
Die weten ze op afstand te herkennen en kunnen deze minuten lang blijven achtervolgen. Nadat ze zich aan het bloed van hun gastheer hebben tegoed gedaan volgt de paring.
Overwinteren
In hun voorstadium naar volwassen teek, komen hyalommalarven en nimfen afkomstig uit Afrika en het Middellandse Zeegebied, soms als verstekeling in Nederland terecht. Zij reizen tijdens de vogeltrek mee met hun gastheren, maar kunnen in deze stadia van hun ontwikkeling niet overleven in ons klimaat.
Het diertje houdt van warmte en een droge leefomgeving. In Nederland werd nog niet eerder een volwassen hyalomma-teken aangetroffen.
Echter was 2018 een bijzonder uitzonderlijk warm en droge jaar. De eerdere vondsten in het vroege voorjaar van 2019 nog voor het op gang komen van de vogeltrek, duiden er naar alle waarschijnlijkheid op dat deze exemplaren de zachte winter hebben kunnen overleven.Toen werd netover de grens in Duitsland een reuzenteek op een paard in aangetroffen en vijf andere reuzenteken op een paardenhouderij in Geldern.
Krim-Congovirus
De hyalomma-teek wordt beschouwd als de grootste verspreider van het besmettelijke Krim-Congovirus in Europa. Dit virus is voor (hoef-)dieren ongevaarlijk, maar wel voor mensen.
Bij mensen veroorzaakt het onder meer koorts, braken, hoofdpijn, sufheid, diarree, pijnlijke lymfeklieren, bloedingen van de huid, bloedbraken, bloed in de ontlasting. Het sterftecijfer bij patiënten met dit virus ligt tussen de 30 en 50%.
Bronnen: WUR en Wikipedia
Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >
Afsluiting N226 tussen Maarsbergen en Leersum van 3 t/m 7 oktober
Lees meer >
Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >