TopoGPS NVVR Nieuws R&M Prubo Vermeeren Hestabv Multiclips Paardenevenementen.nl

Reuzenteek ook in Nederland aangetroffen!

Foto: commons.wikimedia.org 

 

R&M 18 juli 2019

Volwassen exemplaar

In het Drentse Odoorn is eerder deze week een volwassen hyalomma-teek aangetroffen op een paard. Deze reuzenteek is groot, 2 tot 3 maal zo groot als de Nederlandse schapenteek, heeft  als kenmerk gestreepte pootjes en beweegt zich zeer snel voort.

 

Vogels maar ook zoogdieren

Anders dan andere teken verbergt de hyalomma-teek zich in de grond en gaat van daaruit actief op zoek naar gastheren. Dit kunnen vogels zijn, maar ook zoogdieren. 

Die weten ze op afstand te herkennen en kunnen deze minuten lang blijven achtervolgen. Nadat ze zich aan het bloed van hun gastheer hebben tegoed gedaan volgt de paring. 

 

Overwinteren

In hun voorstadium naar volwassen teek, komen hyalommalarven en nimfen afkomstig uit Afrika en het Middellandse Zeegebied, soms als verstekeling in Nederland terecht. Zij reizen tijdens de vogeltrek mee met hun gastheren, maar kunnen in deze stadia van hun ontwikkeling niet overleven in ons klimaat.

Het diertje houdt van warmte en een droge leefomgeving. In Nederland werd nog niet eerder een volwassen hyalomma-teken aangetroffen.

Echter was 2018 een bijzonder uitzonderlijk warm en droge jaar. De eerdere vondsten in het vroege voorjaar van 2019 nog voor het op gang komen van de vogeltrek, duiden er naar alle waarschijnlijkheid  op dat deze exemplaren de zachte winter hebben kunnen overleven.Toen werd netover de grens in Duitsland een reuzenteek op een paard in aangetroffen en vijf andere reuzenteken op een paardenhouderij in Geldern.

 

Krim-Congovirus

De hyalomma-teek wordt beschouwd als de grootste verspreider van het besmettelijke Krim-Congovirus in Europa. Dit virus is voor (hoef-)dieren ongevaarlijk, maar wel voor mensen.

Bij mensen veroorzaakt het onder meer koorts, braken, hoofdpijn, sufheid, diarree, pijnlijke lymfeklieren, bloedingen van de huid, bloedbraken, bloed in de ontlasting. Het sterftecijfer bij patiënten met dit virus ligt tussen de 30 en 50%.

 

Bronnen: WUR en Wikipedia
Nieuws

Alle nieuwsitems

Oproep tot herstel historisch ommetje te Rijsbergen voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners
Lees meer >

Uitnodiging ruiteravond Noord-Hollands Duinreservaat 1 juni
Lees meer >

Stichting Schoorlse Bos moet Blijven luidt de Noodklok!!
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2023 Design by Medusa