Vermeeren TopoGPS Multiclips NVVR Hestabv Paardenevenementen.nl Prubo Nieuws R&M

NHRP zeer kritisch over recent routenetwerk

 

  

R&M 28 augustus 2019

Volgens een onlangs gepresenteerd inspectierapport (zie onder dit artikel) van het NHRP (Nederlands Hippisch Recreatie Platform) is er behoorlijk wat mis bij het inrichten van routenetwerken als het gaat over veiligheid tijdens het rijden van een ruiter-en menroute.

Routenetwerken worden veelal uit algemene middelen gefinancierd om het hippisch toerisme te bevorderen. Als toeristisch ruiter en menner zou je er dus op moeten kunnen vertrouwen dat een routenetwerk veilig is te gebruiken en je niet in hachelijke situaties terecht kunt komen met je paard.

Het rapport laat echter duidelijk zien dat dit geenszins het geval is.

Veiligheid voor mens en dier zouden voortdurende aandachtspunten moeten zijn voor mensen die zich bezig houden met de aanleg van hippische routenetwerken. Als ruiter en menner ben je immers erg kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer.

Meer veiligheid op routenetwerken bieden was ook de reden dat een aantal samenwerkende hippische belangenorganisaties verenigd in het NHRP, in 2018 een kwaliteitskeurmerk voor routestructuren hebben ontwikkeld.

Het NHRP heeft voor haar praktijkonderzoek een onlangs ingericht routenetwerk in de gemeente Altena (NB) nader bekeken speciaal gericht veiligheid voor mens en dier.

De conclusie in het rapport laat weinig aan de verbeelding over;

De geïnspecteerde routestructuur voldoet NIET aan de eisen ten aanzien van verkeersveiligheid die ruiters, menners én medeweggebruikers mogen verwachten. De combinatie van het feit dat de routestructuur vrijwel geheel over drukke wegen en fietspaden is aangelegd, en de wijze waarop de markeringen zijn geplaatst, leiden tot onverantwoord gevaarlijke verkeerssituaties.

 

Het gehele inspectierapport staat hieronder weergegeven, maar is op aanvraag ook als pdf-document beschikbaar via info@nhrp.nl

 

Bron: NHRP  

http://nhrp.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 Inspectierapport NHRP

 

  

 

 

 

 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa