Hestabv Prubo Nieuws R&M TopoGPS Vermeeren Multiclips NVVR Paardenevenementen.nl

Geld voor onderzoek naar erfelijke factoren paardenziekten

R&M 24 april 2014

Een Europese groep van wetenschappers heeft van de EU 2,8 miljoen gekregen voor onderzoek naar erfelijke factoren die een rol spelen bij osteochondrose, zomereczeem en chronisch progressief lymfoedeem.


Onder de vlag van het zogeheten Horsegene Project wordt niet alleen de genetische achtergrond van erfelijke ziekten onderzocht, maar er komen ook aanbevelingen voor fokkers. Dat is hard nodig, want  zomereczeem is een veel voorkomende aandoening met grote gevolgen voor het welzijn van paarden. Paarden die osteochondrose onder de leden hebben, ondervinden daar lang niet altijd hinder van, maar de kans dat ze kreupel worden is aanwezig, waardoor hun economische waarde afneemt.Chronisch progressief lymfoedeem wordt vooral gezien bij trekpaarden.

Onderzoekers van de Universiteit Leuven, de Animal Health Trust, de Zweedse universiteit voor landbouwwetenschapppen en Wageningen Universiteit werken in het Horsegene Project samen, evenals vertegenwoordigers van diverse organisaties op paardengebied en stamboeken.


Bron: Animal Breeding and Genomics Centre

 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Oproep tot herstel historisch ommetje te Rijsbergen voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners
Lees meer >

Uitnodiging ruiteravond Noord-Hollands Duinreservaat 1 juni
Lees meer >

Stichting Schoorlse Bos moet Blijven luidt de Noodklok!!
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2023 Design by Medusa