TopoGPS Boertjes Hestabv De Groote Heide Bedaf MrGPS Vermeeren G LTO Zoobi Prubo

Update België 24-03-2020: Wat mag nog en wat niet na de Corona-lock-down

 

R&M update Corona-virus 25-03-2020

 

PaardenpPunt Vlaanderen 25/03:

Paardrijden als recreatieve bezigheid is verboden. Wat kan en wat kan niet?  

 

Een uitgebreid overzicht: https://www.paarden.vlaanderen/nl/nieuws/Lees-hier-al-het-nieuws-over-het-Coronavirus#.XntWbYhKhPY

 

Beknopte samengevating:

Alleen de absoluut noodzakelijke activiteiten om het welzijn van de paarden te waarborgen mogen blijven doorgaan.

 

Op dit moment kan je je verplaatsen om het welzijn van je paard te garanderen: het stalonderhoud, een kort ritje, dierengeneeskundige zorg ... Maar het is niet toegelaten om uren aanwezig te zijn op stal of om gezellig met vrienden een wandeling te maken. Verplaatsingen met een louter recreatief doeleinde zijn niet toegelaten.

 

U kan een korte rit maken om de benen van uw paard even te strekken. Indien de politie u tegenhoudt en u meldt dat dit verboden is, accepteer dit dan. Iedere gemeente interpreteert de regelgeving anders en hun communicatie en richtlijnen staan boven onze informatie. Hier kunnen wij helaas niets aan doen.

 

Indien u een korte rit doet is dit enkel toegelaten, individueel, met de familieleden die onder hetzelfde dak wonen of met telkens een zelfde vriend. Daarbij moet wel een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon gerespecteerd worden.

U mag enkel een korte rit doen met uw paard (in uw omgeving, zonder dat u het paard moet vervoeren naar een andere locatie), maar dit mag absoluut niet in groep.

 

Respecteer zeker de voorgeschreven voldoende ruimte (1,5 meter) tussen u en uw mederuiter.

Volksgezondheid is nu de absolute prioriteit. PaardenPunt Vlaanderen roept op tot maximale voorzichtigheid in het belang van uw gezondheid, die van uw naasten en van de gehele bevolking!

 

 

Voor meer informatie zie ‘buitenactiviteiten’ op:  

https://www.natuurenbos.be/corona

https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs

 

Bron: PaardenPunt Vlaanderen

 

 


 

Het Belgische Agentschap Natuur & Bos verbied recreatief paardrijden in haar gebieden: 

https://www.natuurenbos.be/corona

 

 


 

 

 

Gezien de verstrengde maatregelen die ingaan vanaf 18 maart 12u00 tot en met 5 april, hieronder de regels en aanvullingen met betrekking tot de werking en activiteiten van verenigingen, de clubs en de paardensportbeoefenaars, aldus PaardenPunt Vlaanderen. 

Alle maatregelen zoals reeds voorheen hier gecommuniceerd gelden nu tot en met zondag 5 april. Dit geldt dus ook al bijvoorbeeld voor evenementen, activiteiten, lessen die tijdens het weekend van 4 en 5 april waren gepland.

 

Daarbovenop zijn er sinds 18 maart 12u00 nog extra maatregelen opgelegd. Dit zijn:

 

* Groepsbijeenkomsten (samenscholingen) zijn verboden en enkel essentiële verplaatsingen zijn toegelaten. Elke club moet er alles aan doen om geen groepsbijeenkomsten te hebben. Dat betekent ook bijvoorbeeld het opbergen van al het terrasmeubilair.

 

* Het vervoer van paarden moet beperkt worden. Transport in functie van diergeneeskundige handelingen of vervoer in het kader van het dierenwelzijn (bv. zoals verplaatsing naar een weide …) is toegelaten.

 

* Aan dierenartsen en hoefsmeden wordt eveneens gevraagd om enkel te voorzien in basisbehoeften. Dierenwelzijn blijft in deze aspecten samen met volksgezondheid een prioriteit.

 

* Buitenactiviteiten worden gestimuleerd (wandelen, joggen, fietsen). Daar valt ook paardrijden onder, maar dat doe je met maximaal één gezinslid of één vriend. Geen grotere groepen. Paardrijden kan dus, maar niet als daar extra vervoer van een paard of paarden voor nodig is. Pensionklanten in een manege vallen hieronder.

 

* Clubs kunnen beperkt geopend blijven om paarden te voorzien in hun basisbehoeften, zijnde de beweging en de verzorging. Elke club dient maatregelen te nemen, gezien de omvang van het aantal leden of gezien het aantal paarden en de beperkte ruimte zodat de social distancing ten allen tijde gegarandeerd wordt. Dit is een essentieel gegeven. Enkel tijdens deze noodzakelijke verzorging blijft men op stal en nadien keert men rechtstreeks huiswaarts. Er kunnen zo uurregelingen voor de piste opgesteld worden, met een maximum aantal personen per piste per uur. Bezoekers zijn in geen enkel geval toegelaten. Contact met anderen moet vermeden worden. Bepaalde clubs kiezen er goed bedoeld voor de deuren te sluiten. Juridisch gezien zijn de eigenaars baas van hun eigen accommodatie, maar dit wordt beperkt door de schriftelijke of mondelinge overeenkomst, die de eigenaar sloot met de paardeneigenaar. Wij vragen dus echt aan alle betrokken partijen om jullie gezond verstand te gebruiken en respect te hebben voor elkaar. Tot slot wensen wij al onze clubs eveneens aan te raden om een nauw en constructief contact te houden met uw stad of gemeente, welke jou eveneens kan bijstaan met raad en daad.

 

In elk geval dient iedereen het algemeen principe van “social distancing en hygiëne” na te leven. Dit is altijd en overal van toepassing.

 

Draag zorg voor elkaar en voor onze paarden en heb begrip voor elkaar en de moeilijke situatie waar we ons nu in begeven. Laten we redelijk zijn en met gezond verstand er samen het beste van maken en hopelijk kunnen we dan snel weer genieten van onze prachtige paardensport. 

 

Bron: PaardenPunt Vlaanderen

 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Update België 24-03-2020: Wat mag nog en wat niet na de Corona-lock-down
Lees meer >

Update Nederland: Corona-virus 24-03-2020
Lees meer >

Nationaal Park Hoge Veluwe: Toegankelijkheid en openingstijden gewijzigd
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2020 Design by Medusa