Foto M. Holleman-ter Meulen
R&M 16 mei 2020
Paardenhouders, maar ook hondenbezitters zijn beducht voor de processierupsen omdat hun brandhaaren bij paard en hond soms voor ernstige problemen kunnen zorgen. Ter bestrijding van de eikenprocessierups lijkt het momenteel haast een rage om gebruik te maken van lijm-of plakbanden. Gewikkeld om de stam van eikenbomen tref je deze banden overal aan. Mensen denken hiermee een eenvoudige en zelfs ecologische oplossing voor het probleem van de eikenprocessierupsen gevonden te hebben. Helaas is niets minder waar!
Lijmbanden
Lijm-of plakbanden zijn te koop in bouwmarkten, tuincentra en via webshops. Net als het ook wel gebruikte huishoudfolie dat ingesmeerd wordt met muizen-of insectenlijm, lijkt het een onschuldig middel. Helaas hebben ze op meerder gebied een negatief effect. Voor het effectief verminderen van de brandharen blijkt het resultaat eerder tegengesteld. Ook zorgen de banden voor een slachting onder andere nuttige insecten, vogels en andere dieren, waardoor het middel eerder erger is dan de kwaal.
Averechts effect
Het bestrijden van processierupsen door middel van plakmiddelen heeft echter een averechtse werking. Wanneer een processie rupsen in nood komt, dan schieten de diertjes namelijk massaal hun brandharen af te verdediging, iets wat men juist wenst te voorkomen.
Wrede dood
Veelal worden plakbanden en folies op 1 à 2 meter hoog op de stam van eikenbomen aangebracht. De meeste nesten van processierupsen zitten echter hoger in de bomen, waardoor slechts een zeer klein gedeelte van de rupsen bestreden wordt, terwijl de schade aan andere dieren onevenredig groot is.
Niet alleen werken lijmbanden averechts tegen de brandharen van de processierups. Nuttige insecten, vogels en zoogdiertjes als muizen, jonge eekhoorns, vleermuizen en vogels blijven eraan vast plakken en sterven een vreselijke hongerdood.
Koester de natuurlijke bestrijders
Juist de natuurlijke vijanden van de rupsen blijken ten prooi aan de lijmbanden.
Vogelsoorten als koolmees, boomklever, boomkruiper, pimpelmezen, roodborstjes, spechten en nog vele andere zijn natuurlijke bestrijders van de processierups, die een groot deel van hun leven doorbrengen op en in eikenbomen.
Roofkevers, sluipwespen, gaas-en sluipvliegen, wantsen, lieveheersbeestjes om maar een paar insectensoorten te noemen zijn ook allemaal natuurlijke vijanden van de processierups. Ook dit soort insecten vinden de dood in de plakbanden.
Gif
Het gebruik van gif als bestrijdingsmiddelen is natuurlijk helemaal uit den boze. Chemisch of biologisch, gif is gif en dood naast de processierupsen ook andere insecten.
Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >
Afsluiting N226 tussen Maarsbergen en Leersum van 3 t/m 7 oktober
Lees meer >
Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >